Kort geding

Rechter: Geen voorschot voor zorgmedewerkers met langdurige covid

De vakbonden spanden voor duizend gedupeerden een zaak aan tegen de staat. Beeld ANP
De vakbonden spanden voor duizend gedupeerden een zaak aan tegen de staat.Beeld ANP

De staat hoeft zorgpersoneel dat door long covid in financiële nood raakte geen voorschot te geven op een schadevergoeding. De vakbonden haalden bakzeil bij de rechter.

Jeroen den Blijker

Er is geen juridische grond voor een collectieve schaderegeling voor zorgpersoneel dat ziek werd in de eerste coronagolf. Daarvoor verschillen de omstandigheden te veel, vindt de rechter in kort geding.

De bonden hadden voor duizend gedupeerde zorgmedewerkers een zaak aangespannen tegen de staat. Ze verwijten de overheid dat die zorgpersoneel destijds nauwelijks beschermd tegen het coronavirus liet werken, maar dat ze, nu het eropaan komt, vooral talmt met een schadevergoeding. Ze eisten een voorschot van 22.839 euro, een bedrag in lijn met bestaande regelingen voor mensen met beroepsziekten.

Maar of er recht is op schadevergoeding moet van geval tot geval worden beoordeeld, staat in het vonnis. Want de schade zal niet voor iedere gedupeerde hetzelfde zijn, vindt de rechtbank, die daarmee het verweer van de staat overneemt. Zo is de groep zorgpersoneel met postcovidverschijnselen zeer divers: ziekenhuispersoneel, personeel van verzorgings- en verpleeghuizen, de huisartsenzorg, thuis- en jeugdzorg en ambulancediensten.

Concrete omstandigheden zijn van belang

Voor die sectoren golden verschillende protocollen, feitelijk de vertaling door werkgevers van de door het kabinet afgekondigde coronamaatregelen. ‘Concrete omstandigheden van iedere individuele gedupeerde zijn dus van belang’, is in het vonnis te lezen.

De rechter twijfelt er niet aan dat er snel financiële duidelijkheid moet komen voor het zorgpersoneel met long covid. Zij zijn geheel of deels afgekeurd en kennen dus inkomensverlies.

De rechter vindt het ook begrijpelijk dat de bonden hierbij voor zichzelf een rol ‘als breekijzer’ zagen weggelegd. Maar vooralsnog moeten bonden en de zieke leden vooral wachten op de schaderegeling die het kabinet voor april heeft aangekondigd, een regeling voor de gedupeerde zorgmedewerkers die in de eerste coronagolf ziek werden.

Of die inderdaad volgende maand komt, is onzeker. Het kabinet rekent namelijk op een bijdrage van de werkgevers, die voelen daar tot nu toe niets voor.

Lees ook:

Onenigheid over tegemoetkoming zorgmedewerkers met long covid

Nu overleg met werkgevers niets heeft opgeleverd, komt de minister van langdurige zorg zelf met een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden