Wettelijke verplichting

Rechter dwingt huurder uit Almelo om alsnog rookmelder te laten plaatsen

Een installateur plaatst een rookmelder in een woning. Per 1 juli moeten alle bestaande huizen op elke verdieping een rookmelder hebben, besloot het kabinet eerder.  Beeld ANP
Een installateur plaatst een rookmelder in een woning. Per 1 juli moeten alle bestaande huizen op elke verdieping een rookmelder hebben, besloot het kabinet eerder.Beeld ANP

Een huurder uit Almelo weigerde een rookmelder in zijn huis. De woningbouwcorporatie stapte succesvol naar de rechter om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

Stefan Keukenkamp

Een huurder uit Almelo is door de rechter gesommeerd om rookmelders te laten plaatsen in zijn huis. De woningbouwcorporatie stapte naar de rechter, omdat hun huurder de verplichte rookmelder weigerde. Het is onbekend waarom de huurder de plaatsing van een rookmelder weigerde. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een rechter zich uitspreekt over de nieuwe rookmelderwet. Sinds 1 juli van dit jaar is een rookmelder verplicht op elke verdieping van huurwoningen.

Woningstichting Sint Joseph uit Almelo spande het kort geding onlangs aan tegen de huurder. De corporatie neemt de zaak hoog op omdat het risico bestaat dat zij verzekeringsgeld mislopen bij een brand. Ook voert de verhuurder aan dat de gemeente Almelo een boete kan opleggen. De corporatie kreeg ondanks aandringen geen contact met de huurder die ook niet op zitting verscheen.

De rechter gaf de corporatie maandag gelijk en stelt in het vonnis dat de rookmelder niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook van groot belang is voor de veiligheid van de huurder en omwonenden. Jaarlijks komen gemiddeld dertig mensen om bij woningbranden. Bij de meeste incidenten mist een rookmelder.

Desnoods deurwaarder ingeschakeld

De corporatie heeft volgens de rechter daarmee voldoende aangetoond dat er sprake is van “dringende werkzaamheden.” Als de bewoner een rookmelder blijft weigeren, dan moet hij de medewerker van de corporatie toegang geven en het huis verlaten tijdens de montage van de rookmelders. Indien nodig wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld om de huurder te dwingen.

Andere corporaties kijken met belangstelling naar deze rechtszaak. In lang niet alle gevallen zijn alle woningen al uitgerust met een rookmelder. Dat heeft onder meer te maken met leveringsproblemen van de rookmelders, maar ook weigeraars. De wet schrijft voor dat gemeenten moeten controleren of huizen zijn voorzien van een rookmelder. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaan de meeste gemeenten dat niet doen omdat zij andere prioriteiten hebben.

Lees ook:

Vanaf vrijdag zijn rookmelders verplicht - vijf vragen over de nieuwe regel

Vanaf vrijdag geldt de nieuwe regel voor rookmelders: in elk huis moet er op elke verdieping verplicht één hangen. Wat is de reden voor de nieuwe wet, wie gaat hem controleren en wat betekent hij voor de verzekering?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden