Zaak Bekir E.

Rechter: Doden Hümeyra (16) was een opwelling en dus geen moord

Rechtbanktekening van hoofdverdachte Bekir E. (32) tijdens de inhoudelijke behandeling van de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra.Beeld ANP

Bekir E. doodde de 16-jarige Hümeyra in een opwelling. Daarom is er sprake van doodslag en niet van moord, concludeert de rechtbank Rotterdam. Hij moet veertien jaar de cel in en krijgt daarnaast tbs met dwangverpleging opgelegd. 

De rechter gaat in het vonnis uitgebreid in op de vraag of E. (32) een vooropgezet plan had om Hümeyra van dichtbij dood te schieten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie vond van wel en eiste vorige maand daarom een aanzienlijk hogere celstraf van twintig jaar. 

Er zijn zeker aanwijzingen voor een vooropgezet plan, vindt ook de rechter. Zo bedreigde E. het meisje met wie hij een kortstondige relatie had al langer via sociale media, is hij die dag vaker gezien bij de school en had hij een geladen vuurwapen op zak. Toch staat daarmee niet vast dat hij haar kwam vermoorden. En wil de rechter komen tot een veroordeling voor moord, dan moet hij zeker zijn, aldus het vonnis. 

Bovendien zijn er aanwijzingen dat er wel sprake was van een opwelling van boosheid die 18 december in 2018. E. is rennend gaan schieten op Hümeyra, terwijl er allerlei leerlingen omheen stonden. Als hij echt het vooropgezette plan had om haar te doden, dan lag het niet voor de hand dat op zo’n openbare plek te doen, aldus de rechter. Daar komt bij dat bekenden van E. hem beschrijven als iemand met een kort lontje die snel boos wordt.

Familie Hümeyra kan het moeilijk bevatten

De rechter houdt bij de straf ook rekening met de psychische problemen van E., waardoor hij volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is verstandelijk beperkt, heeft weinig zelfinzicht, is antisociaal en impulsief. Omdat de kans dat hij, als hij zich gekrenkt voelt, opnieuw tot geweld over gaat, vindt de rechter dat hij behandeld moet worden. Vandaar dat naast de celstraf ook tbs wordt opgelegd. Dat betekent dat E. alleen terugkeert in de samenleving na een intensieve behandeling en als deskundigen dat verantwoord vinden.  

De familie van Hümeyra, aanwezig bij de uitspraak,  reageerde zeer emotioneel op de beslissing van de rechter. Vooral het feit dat de rechter moord niet bewezen acht, vindt de familie moeilijk te bevatten. E. viel Hümeyra al langere tijd lastig. Het meisje trok daarover meermaals aan de bel bij de politie.  

In het vonnis erkent de rechter dat een veroordeling voor doodslag, waar een flink langere straf op staat dan op moord, onterecht kan aanvoelen voor de familie. “Kijkend naar de manier waarop de verdachte zijn daad heeft uitgevoerd, dringt de term executie zich op”, aldus de rechter. Dat E. veel leed heeft veroorzaakt, weegt hij daarom mee in de strafmaat. E. krijgt de hoogst mogelijke straf die er in deze zaak kan worden opgelegd, aldus het vonnis. 

Lees ook:

OM eist twintig jaar en tbs voor Bekir E. ‘Levenslang had ook gekund’

Het OM eist geen levenslang voor de moord op Hümeyra, omdat er dan een kans is dat Bekir E. geen behandeling krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden