Mondkapjesdeal

Rechtbank: Sywert van Lienden ontslagen als bestuurder mondkapjesstichting

Sywert van Lienden hier in juni, bij het verlaten van de rechtbank Amsterdam. Beeld ANP
Sywert van Lienden hier in juni, bij het verlaten van de rechtbank Amsterdam.Beeld ANP

Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.

Yara van Buuren

Van Lienden en zijn eveneens ontslagen kompaan Bernd Damme mogen de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden. Dat is het maximale bestuursverbod dat een rechter kan opleggen.

Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag, omdat Van Lienden en zijn zakenpartners kort na de oprichting van stichting SHA een commerciële bv, de RGA, hebben opgericht. Met die commerciële variant sloten Van Lienden en zijn partners vervolgens de mondkapjesdeal met de overheid – goed voor 100 miljoen euro.

De oprichting van de commerciële bv is volgens de rechter in strijd met de statuten van de stichting, want: “De bestuurders, en dan met name Van Lienden, hebben naar buiten toe benadrukt dat zij zich belangeloos inzetten voor de zorg.”

Bovendien is het onderscheid tussen de stichting en het mondkapjesbedrijf is niet helder, aldus de rechter. Zo lijken bijvoorbeeld het logo en de namen sterk op elkaar. Daardoor is het mogelijk dat er verwarring is ontstaan.

Van Lienden gaf in de rechtbank aan privé zwaar getroffen te zijn door de controverse die is ontstaan. Die maatschappelijke controverse is echter door toedoen van Van Lienden en Damme zelf ontstaan, zegt de rechtbank nu.

De rechter verwijt de bestuurders dat zij pas meer duidelijkheid over de kwestie gaven, nadat de media er aandacht aan besteedden. “Dat zij dit vanwege geheimhoudingsverplichtingen niet eerder konden doen, is niet gebleken”, aldus de rechter.

Terugvorderen van miljoenen

Het besluit van de rechtbank volgt op een eerdere schorsing van Van Lienden en zijn kompanen in april. Na een schorsing of ontslag benoemt de rechtbank een tijdelijk nieuw bestuur, dat vervolgens de aansprakelijkheid van het oude bestuur onderzoekt.

Dankzij de uitspraak van de rechter is het voor leden van de stichting mogelijk om aangifte te doen tegen Van Lienden en Damme. Samen met het Openbaar Ministerie drongen de oud-medewerkers aan op het ontslag van het bestuur. “De medewerkers zijn heel blij met de uitspraak”, laat hun advocaat Marcel Evers weten.

Ook het Openbaar Ministerie ziet het besluit van de rechter als een belangrijke eerste stap in het terugvorderen van de miljoenen. Geld dat ten nadele van de stichting in de aparte bv is gevloeid zal mogelijk ‘moeten worden terugbetaald en besteed conform het doel van de stichting’, aldus een reactie van het OM op de schorsing van Van Lienden in april dit jaar.

Teleurgesteld over de uitspraak

De advocaat van Van Lienden, Han Jahae, laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van de rechter. Volgens de advocaat is de uitspraak niet gebaseerd op alle relevante feiten, omdat veel bewijsstukken door de rechter niet zijn bekeken. “Deloitte is de zaak grondig aan het uitzoeken, het is jammer dat de rechter dat onderzoek niet heeft willen afwachten”, aldus Jahae.

Naast deze rechtszaak loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Lienden en zijn twee zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel. Zij worden onder meer verdacht van oplichting, verduistering en witwassen. Volgens Jahae staat de uitspraak over het ontslag van Van Lienden volledig los van de strafrechtelijke zaak.

Lees ook:

Waarom wordt Sywert van Lienden beschuldigd van witwassen?

Sywert van Lienden en zijn partners worden nu ook verdacht van witwassen. Vijf vragen en antwoorden naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek naar de dubieuze mondkapjesdeals.

Ministerie van VWS blijft weigeren app-verkeer vrij te geven over mondkapjesdeal

Het ministerie van VWS blijft weigeren de stukken, het whatsapp-verkeer en de sms’jes vrij te geven over de mondkapjesdeal in 2020 met Sywert van Lienden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden