Megazaak

Rechtbank noemt Limburgse Bandidos een criminele organisatie

Leden van de motorclub Bandidos bij de rechtbank in Maastricht. Beeld ANP
Leden van de motorclub Bandidos bij de rechtbank in Maastricht.Beeld ANP

De Bandidos-chapter Sittard was een criminele organisatie. De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag twaalf mensen die deel uitmaakten van de Limburgse Bandidos veroordeeld wegens lidmaatschap van deze criminele organisatie. Volgens de rechtbank had deze organisatie als oogmerk het bedreigen van anderen en plegen van geweld, met name tegen de concurrent Hells Angels.

Redactie Trouw

De rechtbank sprak vrijdag zijn oordeel uit over de verdenkingen tegen de 25 verdachten in de megazaak Kievit rond de voormalige Bandidos in Limburg. Zij krijgen onder meer celstraffen variërend van een maand voorwaardelijk tot 35 maanden onvoorwaardelijk wegens een uiteenlopend aantal strafbare feiten, zoals openlijke geweldpleging, mishandeling, witwassen, drugsteelt en -handel, wapenbezit, en (poging tot) afpersing. Ook zijn enkele verdachten vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Daarnaast moeten enkele voormalige Bandidos vele tonnen terug betalen die ze uit hun criminele activiteiten hebben verkregen.

De strafbare feiten die door de individuele leden van de Bandidos werden gepleegd, gebeurden volgens de rechtbank niet in clubverband. Deze strafbare feiten vormen dan ook geen basis voor de verdenking van het Openbaar Ministerie, dat de Bandidos een criminele organisatie waren. Dat was uitsluitend het geval in het bedreigen en plegen van geweld tegen de Hells Angels, aldus de rechtbank.

De verdachten werden in mei 2015 opgepakt tijdens een grote politieactie. Omdat de zaak al zes jaar aansleept, heeft justitie tegen alle betrokkenen een korting van 20 procent op de eisen toegepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden