Kort geding

Rechtbank: gemeente mag demonstratie tegen coronamaatregelen op Malieveld verbieden

De groep Virus Waanzin, die zondag wil demonstreren op het Malieveld in Den Haag, heeft bot gevangen bij de rechter. Die oordeelde in een kort geding dat de gemeente Den Haag juist heeft gehandeld door de demonstratie te verbieden.

De gemeente besloot vrijdag de demonstratie te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakt het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook zorgt het voor een vrees voor wanordelijkheden, aldus de gemeente. Bovendien was Virus Waanzin van plan op het Malieveld een urenlang programma met bekende dj's te organiseren. Volgens de gemeente zou de demonstratie in feite een groot evenement worden en die zijn tot ten minste 1 september verboden.

De organisatie was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze gaf de gemeente echter gelijk. De rechter oordeelt dat het op het Malieveld niet mogelijk is om bij zo'n groot aantal personen een veilige afstand tot elkaar te behouden en dat dit risico's op verspreiding van het coronavirus met zich meebrengt.

Virus Waanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Virus Waanzin was zondag van plan tussen 13.00 en 17.00 uur op het Malieveld te staan, met als thema Samen terug naar normaal. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.

"Het recht op demonstratie is een groot goed maar is niet ongelimiteerd. Het Malieveld is niet van elastiek. In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst", verklaarde de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes.

Virus Waanzin had al een kort geding aangespannen tegen de overheid. De groep eist daarin dat de overheid de lockdown intrekt. Die zaak dient volgende week donderdag.

Lees ook:

Waar komt het wantrouwen tegen kabinet en RIVM vandaan?

Het protest zondag tegen de coronamaatregelen gaat niet door; burgemeester Remkes heeft het verboden. Het zou te druk op het Malieveld kunnen worden. Waar komt het wantrouwen tegen het kabinet en het RIVM vandaan?

Kritiek op coronawet is brandstof voor breder protest tegen maatregelen

De kritiek op de coronawet en de groeiende onvrede over de beperkingen kon weleens de grootste kopzorg worden van het kabinet deze zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden