MH17

Rechtbank en advocaten staan tijdens MH17-proces stil bij oorlog in Oekraïne

null Beeld

De oorlog in Oekraïne hing maandag als een schaduw boven de hervatting van het proces rond het neerhalen van vlucht MH17.

Marten van de Wier

De voorzitter van de rechtbank zei mee te leven met de bevolking en mensen die getroffen worden. “De rechtbank realiseert zich dat de vraag leeft of het onder deze omstandigheden gepast is de strafzaak voort te zetten. Het antwoord daarop is ja. Er staan vier individuele personen terecht, niet een staat”, zei de voorzitter in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Maandag begonnen de advocaten van de enige verdachte die zich juridisch laat vertegenwoordigen, Oleg Poelatov, aan hun pleidooi. Het OM eiste eerder een levenslange gevangenisstraf tegen Poelatov en de drie medeverdachten. De Rus ontkent betrokkenheid bij de vliegramp op 17 juli 2014 in het oosten van Oekraïne. Zijn advocaten zullen – tijdens de in totaal twaalf geplande zittingsdagen – bepleiten dat hij moet worden vrijgesproken.

De verdediging worstelde met de voortzetting van het proces

Ook zij begonnen met een statement over Oekraïne en hun worsteling of zij de verdediging van de Russische verdachte zouden voortzetten. “Wat in Oekraïne gebeurt is verschrikkelijk, met ontzetting volgen wij de ontwikkelingen”, zei advocaat Sabine ten Doesschate. “Maar”, vervolgt zij, “iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces en rechtsbijstand.”

Door de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden, onder wie veel Nederlanders, om het leven. Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig, dat onderweg was van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Ook op dat moment was er een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.

De verdachten hebben volgens het OM de Buk-raketinstallatie geregeld

Het Openbaar Ministerie besloot na jaren onderzoek tot vervolging van vier verdachten – drie Russen en een Oekraïner: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel volgens justitie is neergehaald.

De advocaten van Poelatov zetten vraagtekens bij dat scenario. Volgens hen zijn alternatieve scenario’s niet voldoende onderzocht. Volgens advocaat Boudewijn van Eijck is door het internationale onderzoeksteam JIT “een klimaat gecreëerd waarin andere gedachtes over de gebeurtenissen niet meer worden aanvaard”.

De rechtbank is van plan uitspraak te doen in de tweede helft van dit jaar.

Lees ook:

Nederland versus Rusland: vier vragen over hoorzitting rond de MH17 bij het mensenrechtenhof

Naast de strafzaak in Nederland, dient er ook een zaak tussen Nederland en Rusland bij de zeventien rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In Straatsburg wil Nederland de rol van Rusland bij de ramp aan de kaak stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden