Uitlevering

Rechtbank Amsterdam: Poolse rechtspraak niet langer onafhankelijk, drugsverdachte blijft in Nederland

Het Poolse Hooggerechtshof in Warschau.Beeld EPA

Nederland mag een man die in Polen wordt verdacht van drugshandel niet overleveren aan dat land. 

De rechtbanken daar zijn niet langer onafhankelijk ten opzichte van de regering en het parlement, oordeelde de rechtbank Amsterdam. Een opmerkelijke uitspraak omdat het hier gaat om overlevering binnen de Europese Unie. Wordt een verdachte naar een land buiten de EU gestuurd dan spreek je over uitlevering.

Volgens de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam – de rechtbank in Nederland die beslist over verzoeken om verdachten over te brengen naar het buitenland – staat de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken sinds 2017 steeds meer onder druk. Zo is er politieke bemoeienis met benoemingen en is er nieuwe wetgeving gekomen op het gebied van tuchtrecht voor rechters. 

De Internationale Rechtshulpkamer vindt dat daardoor het recht op een eerlijk proces voor de Pool niet langer gegarandeerd is. De Poolse autoriteiten willen de man vervolgen omdat hij soft- en harddrugs van Nederland naar Polen zou hebben gebracht. 

De beslissing hem niet naar Polen te brengen, heeft mogelijk verstrekkende gevolgen, erkent de rechter in Amsterdam. Daarom zijn er vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Een van die vragen is of overlevering van verdachten aan een lidstaat van de EU inderdaad moet worden geweigerd als de rechtbanken van die lidstaat niet meer onafhankelijk kunnen functioneren.

Het is volgens de rechtbank Amsterdam de eerste keer dat het Europees Hof deze vragen krijgt voorgelegd. Wat de Rechtshulpkamer betreft is er ook enige haast bij de beantwoording. De Poolse man zit nu hier vast, terwijl er geen schot in zijn zaak kan komen tot het Hof duidelijk maakt hoe over deze kwestie geoordeeld moet worden.

Lees ook:

De rechterhand van de minister van justitie is nu de hoogste rechter van Polen

De verdiensten van Malgorzata Manowska als juriste staan buiten kijf, maar haar benoeming tot voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof is omstreden. Ze heeft nauwe banden met de politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden