Sywert van Lienden

Randstad doet aangifte tegen oprichters Hulptroepen Alliantie. ‘Dit deugt niet’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Randstad doet aangifte van oplichting tegen de oprichters van Stichting Hulptroepen Alliantie. Het is voor het eerst dat het uitzendconcern zich publiekelijk uitspreekt over de samenwerking met het in opspraak geraakte mondkapjesinitiatief van Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel.

Redactie Trouw/ANP

“Wij vinden dat het niet deugt. Dan moet je iets doen”, zegt het juridisch hoofd van Randstad Patrick van der Herberg woensdag in gesprek met het onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Randstad heeft daarom besloten mee te doen met de aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van FTM.

Randstad leverde in 2020 vijftien personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie en was daarmee cruciaal voor de poging van de stichting om mondkapjes naar het in crisis verkerende Nederland te halen. De uitzendkrachten van Randstad werkten onder meer mee aan de logistiek en het opzetten van de IT-structuur.

Randstad vroeg miljoenen terug te geven

Tegen FTM benadrukt Van der Herberg dat Randstad er vanuit ging dat het een non-profitinitiatief was om de zorg van mondkapjes te voorzien. Toen bleek dat er miljoenen mee werden verdiend, was dit volgens hem een “schok” en hij vindt dat dit “niet deugt”. Randstad heeft naar eigen zeggen tevergeefs aan het drietal verzocht om de miljoenen terug te storten naar de overheid. Toch is het concern vooralsnog niet van plan om ook een civiele claim in te dienen. Van der Herberg heeft aan FTM laten weten dat het de onderneming niet “primair om het geld gaat”.

Eind 2020 verkocht Hulptroepen Alliantie veertig miljoen mondkapjes aan het ministerie voor volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Herhaaldelijk beloofde onder meer het gezicht van de campagne, Van Lienden, dat het drietal er niets aan zou verdienen. Later bleek dat de oprichters samen twintig miljoen euro hadden verdiend aan de deal.

Plasman kondigde in oktober al aan aangifte te zullen doen namens verschillende mensen die zich misbruikt voelden. De advocaat doet de aangifte van Randstad woensdag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Ook webwinkel Coolblue hielp de stichting van Van Lienden in de veronderstelling dat het om vrijwilligerswerk ging. Dat bedrijf laat weten voorlopig geen aangifte te doen, maar volgt de situatie rond Randstad “met veel aandacht”.

Van Lienden was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Leidde Sywert van Liendens twittertirade tot de beruchte mondkapjesdeal of speelde er meer?

Een reeks kritische tweets die Sywert van Lienden vorig jaar op 10 april plaatste, was de directe aanleiding voor de beruchte mondkapjesdeal van 100 miljoen euro. Waarom deed VWS zaken met Van Lienden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden