Intimidatie
Racisten bekladden Amsterdams pand kennisinstituut The Black Archives
Het pand van The Black Archives, een organisatie voor kennisopbouw over de geschiedenis van zwarte mensen, is beklad.
Dat zei Mitchell Esajas, een van de oprichters van het archief in Amsterdam donderdag in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over discriminatie. Esajas noemt de bekladding shockerend. “Ik zie dit als een poging tot intimidatie tegen de Surinaamse en zwarte gemeenschap. Ik maak me zorgen om de veiligheid van mijn collega’s. Dit is onze werkplek, waar mensen in veiligheid en rust moeten kunnen werken”, meldt het Parool.
Bericht Parool hierover. Esajas vertelde net hoeveel bedreigingen, intimidatie en bagger de aanvoerders van #BlackLivesMatter in Nederland over zich heen krijgen. Extreem rechts radicaliseert.https://t.co/75qVIbCbHN https://t.co/dhVcDNqqHT
— Jan Paternotte (@jpaternotte) 3 december 2020
Op de muurschildering staan de Surinaamse helden als Anton de Kom, Perez Jong Loy, Cindy Kerseborn, Sophie Redmond en Hugo Kooks afgebeeld, bijna al hun hoofden zijn nu overgeschilderd met witte verf. Ook werden er stickers op het pand geplakt met de tekst ‘roetveegpiet is genocide’.
The Black Archives werd drie jaar geleden opgericht als archief met zwart erfgoed, en beheert duizenden boeken, documenten en objecten over de geschiedenis van zwarte mensen en het slavernijverleden. In 2018 wonnen zij de Amsterdamprijs voor de Kunst.
D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt op Twitter dat het voorval een bewijs is dat racisme een groot probleem is. Paternotte is lid van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, die donderdag het rondetafelgesprek voert met verschillende sprekers, onder wie Esajas. Aan het begin van zijn verhoor deed Esajas melding van de bekladding. Hij zei “met kippenvel” antwoord te geven op de commissievragen.
Wanneer de bekladding heeft plaatsgevonden en of het voorval direct verband houdt met het gesprek is niet duidelijk.
Lees ook:
Wordt 2020 het jaar dat Zwarte Piet de das omdoet?
Wie met Sinterklaas nog een Zwarte Piet wil zien, zal goed moeten zoeken: in bijna alle grote gemeenten is dit jaar gekozen voor een alternatieve Piet. Verdwijnt Zwarte Piet dan nu echt stilletjes, maar definitief van het toneel?