Nederlanderschap

Raad van State: Nederlanderschap niet automatisch verliezen

De minister van buitenlandse zaken moet opnieuw beoordelen of zes Nederlanders die al lange tijd buiten de Europese Unie wonen, terecht het Nederlanderschap hebben verloren. 

Volgens de Nederlandse wet vervalt de nationaliteit automatisch als iemand tien jaar elders woont en te laat een aanvraag doet voor een nieuw paspoort. Maar volgens de Raad van State heeft iedereen recht op een individuele beoordeling. 

Zes ex-Nederlanders die zich in de Verenigde Staten, Iran en Zwitserland hebben gevestigd, waren naar de rechter gestapt. Omdat zij met het verlies van het Nederlanderschap ook hun rechten als EU-burger kwijt zijn, vroeg de Raad van State het Europees Hof van Justitie om advies. Die oordeelde vorig jaar dat een individuele toets nodig is. 

De hoogste bestuursrechter in Nederland gaat daar nu in mee. De minister moet binnen vier maanden opnieuw bekijken of het intrekken van het Nederlanderschap in de zes gevallen terecht was. Daarbij moet hij ook rekening houden met banden met familie hier, of met eventuele plannen om binnen de EU te werken of te studeren. Blijkt dat de gevolgen van het verlies van het paspoort onevenredig groot zijn, dan moeten de zes met terugwerkende kracht weer Nederlander kunnen worden. 

Concrete gevolgen

De minister hoeft daarbij niet alles mee te wegen, vindt de Raad van State. Zo telt de band die iemand nog zegt te voelen met Nederland of de Nederlandse taal niet. De gevolgen van het verlies van de nationaliteit moeten concreter zijn dan dat. 

Volgens Eelco Keij, voorzitter van de Stichting Nederlanders buiten Nederland, hebben duizenden oud-Nederlanders te maken gehad met het onvrijwillig verlies van hun paspoort. De stichting noemt de beslissing van de Raad van State een positieve stap die hoort bij de realiteit van nu met veel gemengde gezinnen en Nederlanders die overal ter wereld wonen en ook weer terugkeren. 

Lees ook 

‘Nederlandse emigranten hebben een waarschuwingspakket nodig’

Eelco Keij schreef eerder een opiniestuk voor Trouw waarin hij pleit voor een betere informatievoorziening voor Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden