Parkeergarage

Q-park laat een Groningse parkeergarage 10 centimeter zakken, zonder dat iemand het merkt

In Groningen is maandag een complete parkeergarage van de grond gelicht, om de kolos uiteindelijk tien centimer dieper terug te plaatsen. De garage wordt door de veerkrachtige kleigrond namelijk omhoog geduwd.

Boudewijn Nols laat de zware deur van het koude trappenhuis van de parkeergarage achter zich dichtvallen. “We zijn nu vijftien meter onder de grond.” Lachend en flink doorstappend wijst Nols, vastgoedbeheerder van parkeergarageketen Q-Park naar de 42 massief betonnen kolommen in de grijze ruimte van de garage aan de Ossenmarkt in het Groningse stadscentrum. Die staan niet meer, zoals gewoonlijk, op de grond, maar op hydraulische vijzels. “Bijna vier miljoen kilo is hier van de grond gelicht.”

Op maandag haalde Q-Park tien centimeter aan stalen platen onder de kolommen vandaan. Die waren daar al geplaatst tijdens de bouw van de garage in 1998, in de wetenschap dat het bouwwerk langzaam maar zeker naar de oppervlakte zou schuiven. De garage is namelijk gebouwd op een ondergrond van potklei, veerkrachtige grond die de parkeervoorziening de afgelopen twintig jaar zes centimeter omhoog heeft geduwd omdat het gewicht van de parkeergarage minder is dan de grond die er eerder op drukte.

Al tijdens de bouw werd er met één oog naar de toekomst gekeken, zegt Nols. Hij wijst naar de stalen elementen onder de kolommen. “Het ontwerp is gebaseerd op het idee dat de parkeergarage omhoog komt. Jaarlijks hebben we gemeten hoeveel precies en dus gekeken naar wanneer we moesten ingrijpen. Als we dat niet hadden gedaan, ontstond er op den duur spanning op de damwanden, de elektrische leidingen en de nok. Dan komen de platen van de garage omhoog en gaan die scheef liggen. Ook het plein boven de garage kan dan naar boven worden gedrukt.” Na het weghalen van een deel van de stalen platen zakken de kolommen op dinsdag en woensdag weer naar beneden.

‘Je voelt er niets van’

Het bedrijf laat het pand verder naar beneden zakken dan het omhoog kwam. “We willen de zorgen dat de garage niet meer zo ver omhoog komt als nu het geval was. Daardoor hoeven we deze operatie, als het goed is, nooit meer uit te voeren”, legt Nols uit, terwijl een vijftal bouwlui geroutineerd de eerste stalen platen onder de kolommen vandaan halen. “In 2050 moet de grond, volgens onze berekeningen, helemaal tot rust zijn gekomen.”

De garage blijft gewoon open tijdens de werkzaamheden. “Automobilisten merken er niets van. Hooguit horen ze een geluid: ‘tak!’. Maar je voelt er niets van.”

Dit project is bijzonder en is dan ook nooit eerder bij een andere parkeergarage van Q-Park uitgevoerd, stelt Nols vast, terwijl zijn ogen glunderen boven zijn mondkapje. “Hoe dit gebouw destijds is bedacht, is prachtig. Twintig jaar geleden begonnen we hiermee, en we hebben de stijging sindsdien ieder jaar nauwkeurig gemeten. Alle berekeningen van toen kloppen nog steeds. Dat is bijzonder, want het is altijd afwachten wat er in de toekomst gebeurt. Maar het werkt allemaal precies zoals het destijds is bedacht.”

Lees ook:

De dorpsstraat komt op heipalen, zodat die niet verzakt
De gemeente Woerden zet alle straten in de Kanis op heipalen. Zo is het dorpje in het Groene Hart weer tot het einde van de eeuw bestand tegen verzakking van de veengrond waarop het is gebouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden