'Van het eerste uur'

PVV'er Sietse Fritsma vertrekt uit Tweede Kamer

Sietse Fritsma (PVV) in 2018, tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Marrakesh-migratiepact.  Beeld ANP
Sietse Fritsma (PVV) in 2018, tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Marrakesh-migratiepact.Beeld ANP

Kamerlid Sietse Fritsma van de PVV vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij begint een eigen onderneming, zegt hij in een persbericht van de PVV. Hij stopt per 1 november als Kamerlid.

Redactie

Fritsma is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer en voerde het woord voor de PVV over asiel en immigratie. Hij stond bekend als een fel politicus op dit voor de partij belangrijke dossier. Controversiële voorstellen van zijn hand zorgden vooral aan het begin van zijn Kamerlidmaatschap soms voor harde aanvaringen met collega-volksvertegenwoordigers.

PVV-leider Geert Wilders noemt Fritsma een ‘PVV'er van het eerste uur’. Hij sloot zich aan bij de partij nadat hij jarenlang als ambtenaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst had gewerkt. Onder meer op basis van die ervaring schreef hij in 2007 het boek De immigratieramp van Nederland.

Fritsma stond bij de laatste Kamerverkiezingen op de vijfde plaats op de kieslijst van de PVV. “Ik heb mijn beste jaren aan de PVV gegeven”, zegt hij. Naast zijn Kamerlidmaatschap zat de politicus tussen 2010 en 2011 bijna een jaar in de gemeenteraad van Den Haag. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen was hij zelfs lijsttrekker in Den Haag, maar hij moest zijn werk in de raad neerleggen vanwege werkzaamheden in het parlement.

“Ik zal hem enorm gaan missen, maar gun hem een nieuwe toekomst buiten de politiek en wens hem daarbij veel succes”, zegt Wilders over het afscheid van Fritsma.

Lees ook:

Harm Beertema: ‘Voor ons is het koud buiten de PVV-fractie’

De afgelopen zomer praatten ervaren Kamerleden in Trouw over hun werk en hun ontwikkeling. Fritsma's fractiegenoot Harm Beertema vertelde toen nog op te zien tegen een leven na de PVV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden