Extern onderzoek

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op na meldingen van ongewenst gedrag

 Pvda-kamerlid Gijs van Dijk, tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn initiatief tot de wijziging van de Wet invoering minimumuurloon. Beeld ANP
Pvda-kamerlid Gijs van Dijk, tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn initiatief tot de wijziging van de Wet invoering minimumuurloon.Beeld ANP

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op vanwege meerdere meldingen van “ongewenst gedrag in de privésfeer”. Dat meldt de PvdA in een verklaring.

Redactie Trouw

Er wordt een “onafhankelijk, extern onderzoek” geopend, aldus de partij. “Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen.”

“In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden”, zegt Van Dijk in de verklaring. “Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie.”

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers.

Wie de zetel van Van Dijk inneemt in de Tweede Kamer is niet bekend. De volgende kandidaat op de PvdA-lijst is de Zaanse wethouder Songül Mutluer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden