Rechtbanken

Publiek is weer welkom in rechtszalen, maar ‘vol is vol’

Rechtszalen zijn ‘coronaproof’ ingericht.  Beeld ANP
Rechtszalen zijn ‘coronaproof’ ingericht.Beeld ANP

Publiek is weer welkom bij rechtszaken. Wel moet iedereen zich van tevoren aanmelden en is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zo willen rechtbanken en gerechtshoven voorkomen dat het in de gebouwen zo druk wordt dat anderhalve meter afstand houden onmogelijk wordt.

Kristel van Teeffelen

De deuren van de gerechtsgebouwen bleven sinds het begin van de coronacrisis gesloten voor belangstellenden. Een gevoelig punt, omdat openbaarheid een van de fundamenten van de rechtspraak is. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zegt daarom een grote verantwoordelijkheid te voelen om publiek weer te verwelkomen bij zittingen.

Iedereen die een zitting wil bijwonen moet uiterlijk twee werkdagen van tevoren een e-mail sturen. Mensen die betrokken zijn bij een zaak krijgen voorrang in het aanmeldsysteem. Daarna volgt de pers. Als er dan nog ruimte over is, mag belangstellend publiek ook komen. Groepen, zoals schoolklassen, zijn nog niet welkom.

Eerder zei Robine de Lange, president van de rechtbank Rotterdam, in een interview met Trouw dat vooral de gangen van de gebouwen snel vollopen. Zo krijgt haar rechtbank in normale tijden zo’n 250.000 bezoekers per jaar over de vloer. Nu er de norm van anderhalve meter geldt, kun je volgens De Lange niet zomaar de deuren weer opengooien.

Lees ook:

‘Rechters schreeuwen niet hard van de daken, we zijn vooral hard aan het werk’

Rechters doen volgens bestuurders Henk Naves en Robine de Lange het maximaal haalbare om achterstanden die door corona ontstonden, weg te werken. Komen er structurele veranderingen als videoverbindingen en meer politierechters?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden