ZorgHuisartsen

Provincies lokken huisartsen met diners en vakantiehuisjes om tekort tegen te gaan

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Twente, Friesland en Zeeland hebben te weinig huisartsen. Zeker in de zomer, als de huisarts geniet van vakantie terwijl toeristen hun vertier zoeken op het platteland. Provincies sloven zich uit om de artsen naar de randen van Nederland te lokken. Maar ook buiten de zomer.

Ula Idzikowska

Verblijf aan zee in een vakantiehuisje, 50.000 euro voor de bouw van een eigen praktijk of een ontspannen arrangement in een chique hotel. Zeeland, Friesland en Twente zetten allerlei verleidingstechnieken in om huisartsen naar hun regio’s te lokken. Creativiteit is nodig, want het huisartsentekort is nu al voelbaar en jonge huisartsen staan niet te springen om te verhuizen.

Exacte cijfers over het huisartsentekort zijn er niet. Uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging van december vorig jaar bleek dat 29 procent van de bevraagde huisarts­en een groot tekort voor 2019 verwachtte. In Groningen, Drenthe, Noord-Holland Noord, Flevoland, de Achterhoek, Midden-Gelderland, Utrecht, de Rijnstreek, Noordoost-Brabant en de Drechtsteden was die verwachting hoger dan in de rest van het land.

Pr-campagne

In Twente zijn er op dit moment ten minste vijftien vacatures voor artsen. Sinds mei loopt er een prikkelende pr-campagne. In een minidocu lacht huisarts Amanda Willems ontspannen in de camera. Ze benadrukt hoe fijn het is om na een drukke dag in de praktijk de Twentse natuur in te trekken. Arts Auke Tinselboer springt in zijn jeep en bij de klanken van ‘The Passenger’ passeert hij plassen en Twentse velden. Hij wil niet meer weg.

Maar voor velen is een verhuizing naar het platteland geen aanlokkelijk idee. Dat merken ze ook in Zeeland, waar de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie momenteel een project met negen vakantiedokters draait. Artsen die het werk en vakantie op de Zeeuwse stranden combineren krijgen een gratis verblijf aangeboden in een vakantiehuis in Vrouwenpolder of een appartement hartje Middelburg.

Maar na de zomer keren ze terug naar hun praktijken in de steden. “Voorlopig overweegt één huisarts om naar Zeeland te verhuizen”, laat Cora Hubrechsen van de coöperatie weten. “Ze heeft familie in de regio. Dat maakt de overgang gemakkelijker. Maar het hele proces kan nog een jaar of twee duren. Het is toch een gedoe om met de hele familie te verhuizen”.

58 artsen met pensioen

Vakantiedokters zijn een oplossing voor de zomerdrukte. Om het structurele tekort aan huisartsen weg te werken, zet de Zeeuwse Coöperatie in het najaar het verleidingsoffensief voort: er komen verwenarrangementen, diners op pittoreske plekken en weekendjes weg. Binnen vijf jaar gaan er namelijk 58 artsen met pensioen. En er is nu al een tekort van 22 dokters.

Ook Friesland, waar momenteel dringend dertig artsen worden gezocht, houdt rekening met de uitstroom van artsen. Met het onlineplatform ‘11 huisartsen’ wil de Friese Huisartsen Vereniging (FHV) de startende artsen een steuntje in de rug geven. In het najaar gooit de provincie Fryslân een serieus financieel lokaas uit: de huisartsen die bereid zijn om naar het noorden van het land te verhuizen, kunnen een subsidie van maximaal 50.000 euro krijgen voor de (ver)bouw van een praktijk.

Wanita Ramcharan-Pluijms (35), waarnemend huisarts in Eindhoven, vakantiedokter in Zeeland

“Mijn man en ik wilden al lang even in Zeeland komen werken. Je bent er dicht bij de zee, de ruimte is er. Ik heb contact opgenomen met de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie nog vóór hun oproep. Nu zit ik voor twee weken in een heerlijk vakantiehuis in Vrouwenpolder. Ik werk drie dagen in de week. Mijn dienst valt toevallig in een drukke periode: ik ontvang 25 tot 30 patiënten per dag. Het is te vergelijken met mijn gewone werkdag in Eindhoven. Maar hier heb ik alleen met toeristen te maken: ik heb geen dossier, vaak is er een taalbarrière. Dat maakt het werk anders.

Ik kan moeilijk inschatten of ik hier ook na de vakantie zou willen werken. Ik zou eerst de lokale patiënten willen leren kennen en ook zien hoe het hier is als alle toeristen weg zijn. We zouden ook moeten kijken naar de werkmogelijkheden voor mijn partner die als zelfstandige sportpsycholoog werkt. Misschien komen we in de loop van het jaar terug, maar het is ook wat lastig met kinderen die naar school moeten.”

Karin Groeneveld (50), huisarts in Lemmer, van Rotterdam

“Mijn man en ik zijn fanatieke zeilers. Daarom verhuisden we negentien jaar geleden naar Friesland. We studeerden allebei in Rotterdam. Je ziet dat de huisartsen die in de grote studentensteden hebben gestudeerd, zich doorgaans in de buurt van de universiteiten settelen. Mijn man en ik deden het omgekeerde. Nu runnen we samen een praktijk in Lemmer. En we blijven ook hier. Het is hier fantastisch wonen, met verschillende recreatiegebieden om de hoek. Het levenstempo is ook aanzienlijk lager dan in de Randstad.

In grote steden verandert je patiëntenpopulatie trouwens sneller dan op het platteland. In Lemmer werk ik met een relatief vaste pool patiënten waardoor ik ze ook beter ken. Wat ik prettig vind aan het werken in Friesland zijn de korte lijnen binnen de zorg: het maakt het overleg veel gemakkelijker. De samenwerking is dan ook laagdrempelig. Hoewel Friesland een grote provincie is qua oppervlakte, kent iedereen elkaar binnen de zorg.”

Lees ook:

Dokter zwaait af met de kwalenblues

Na 35 jaar dorpsdokter in Dalen te zijn geweest, vertrekt Knels Laméris niet met stille trom: hij geeft iedereen een exclusief cd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden