Wolf

Provincie Brabant: haal schapen 's nachts naar binnen

Een wolvin in Gelderland, gefotografeerd door Staatsbosbeheer.  Beeld Staatsbosbeheer
Een wolvin in Gelderland, gefotografeerd door Staatsbosbeheer.Beeld Staatsbosbeheer

Veehouders rond het Brabantse Heusden kunnen van de provincie tijdelijk een nachtkraal lenen om hun kuddes te beschermen tegen aanvallen van een zwervende wolf.

Redactie

De Zoogdiervereniging en de provincie roepen donderdag alle boeren in het gebied op om hun dieren 's nachts achter wolfwerende hekken te zetten of binnen te halen. Naar verwachting trekt de wolf binnen twee weken verder als er geen schapen meer voor het grijpen staan.

De wolf in Brabant heeft in korte tijd al ongeveer zestig schapen gedood. "Niet wenselijk", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Elies Lemkes-Straver, die heeft overlegd met zowel de Zoogdiervereniging als wolvenkenners en landbouworganisatie ZLTO. "We moeten voorkomen dat de wolf eraan gewend raakt om op schapen te jagen." Volgens burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden zijn inwoners en ondernemers "erg bezorgd".

De wolf is in Nederland een beschermd dier en mag niet zomaar worden verjaagd of gedood, zoals sommige Brabantse boeren bepleiten. Daarom is het belangrijk dat het dier uit zichzelf verder trekt als hij geen schapen meer kan aanvallen. "Mocht blijken dat de wolf toch blijft als het vee al twee weken goed beschermd is, dan kijken we naar andere maatregelen", aldus Lemkes. Een mogelijkheid is actief verjagen van het dier.

Lees ook:

De bloeddorstige wolf, ‘wen er maar aan’

De regeling om schapenhouders financieel te steunen bij preventieve maatregelen om aanvallen door een wolf tegen te gaan, moet worden uitgebreid, vindt de Zoogdiervereniging. Want willekeurige bloedige aanvallen op grazend vee zullen blijven voorkomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden