Geen treinverkeer

ProRail start herstel spoor Esch, dassentunnel opgevuld met zand

Een dronefoto van medewerkers van ProRail aan het werk op het spoor in het Brabantse Esch. Dassen hebben een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigt te verzakken. Door het incident rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch. Beeld ANP
Een dronefoto van medewerkers van ProRail aan het werk op het spoor in het Brabantse Esch. Dassen hebben een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigt te verzakken. Door het incident rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch.Beeld ANP

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij het Brabantse Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel.

Redactie Trouw

Als “alles spoedig verloopt” verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf donderdagavond toestemming aan de spoorbeheerder om het spoor te herstellen. Dit was nodig omdat de das een beschermde diersoort is. Dit weekend kan ProRail meer uitsluitsel geven over de duur van het herstel, omdat uit het graafwerk zal blijken hoe groot de dassenburcht is.

Nadat de dassenburchten ontgraaft zijn, worden de holen opgevuld met zand. Hierna wordt er anti-graaf-gaas geplaatst om problemen met dassen in de toekomst te voorkomen. Als er tijdens de werkzaamheden dassen worden aangetroffen worden die verdoofd en opgevangen.

Veiligheid

Gravende dassen hebben de ondergrond van het spoor aangetast, waardoor ProRail de veiligheid van het treinverkeer niet langer kon garanderen. Dit gebeurde vorige week ook bij het Friese Molkwerum. De herstelwerkzaamheden lijken hier weken te gaan duren, veel langer dan in Esch. Dit komt door verschil in ligging van de burcht en de spoordijk.

Ook kan de das in Friesland nergens anders heen en daarom is voorzichtigheid bij het verwijderen van de dieren van groot belang. In Brabant kunnen de dieren daarentegen in de omgeving zelf een nieuwe leefplek zoeken, waardoor ze sneller uit de spoordijk gehaald kunnen worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden