Autorijden
Proef van start met extra beoordeling door tweede rijinstructeur
Te weinig mensen slagen in één keer voor hun rijexamen. Een proef moet uitwijzen of het helpt als leerlingen een lesje volgen bij een tweede rijsinstructeur, voordat ze examen mogen doen.
Te veel leerlingen die opgaan voor hun rijexamen, zijn daar eigenlijk nog niet klaar voor, ziet het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Daarom start in opdracht van het ministerie van infrastructuur en waterstaat een proef die moet uitwijzen of het helpt als leerlingen niet alleen van hun eigen rijinstructeur, maar ook van een andere rijschool moeten horen dat ze klaar voor hun examen, voordat ze daarvoor een afspraak mogen inplannen. Dat bevestigt het CBR na berichtgeving in de Telegraaf.
De pilot is de uitwerking van één van de aanbevelingen van de commissie die onder leiding van voormalig SP-fractievoorzitter Emile Roemer een plan maakte voor de voor de verbetering van de autorijscholenbranche. Volgens die commissie is de zogenoemde ‘collegiale toetsing’ een goede manier om leerlingen minder afhankelijk te maken van één rijinstructeur.
Of het ook werkt, zal moeten blijken, maar het CBR is in elk geval erg blij dat de mogelijkheid wordt onderzocht. In de Telegraaf legt CBR-directeur Alexander Pechtold uit hoe het er in de praktijk uit kan zien. “Dus je lest bij rijschool A en als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, dan neem je een les bij rijschool B die ook een akkoord moet geven dat je geschikt bent om op te gaan voor een examen. Als je twee handtekeningen op de aanvraag hebt staan, kan er een datum worden geprikt.”
Duurt lang
Het CBR verwacht dat op die manier leerlingen beter voorbereid op het examen zullen verschijnen, waardoor het slagingspercentage zal stijgen. Op dit moment slaagt slechts ongeveer de helft van de kandidaten in één keer voor het rijexamen. Volgens het CBR komt dat onder meer doordat sommige rijscholen leerlingen te snel laten opgaan voor hun examen. Pechtold in de krant: “We willen ernaar toewerken dat dit niet meer mogelijk is en dat alleen nog kandidaten op de rijexamens komen die goed voorbereid zijn en een echte kans maken om het roze kaartje te bemachtigen.”
Toch is Jos Post, van de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche kritisch op de pilot. Hoewel hij voorstander zegt te zijn van collegiale betrokkenheid, vindt hij het geen goed idee om de extra toets door een tweede instructeur een voorwaarde te maken om examen te kunnen doen. Immers: “Er zijn heel veel rijscholen die goed presteren.”
De collegiale toets is wat Post betreft wellicht een oplossing voor de minderheid die ondermaatse resultaten levert, maar hij hoopt dat de extra les straks niet voor iedereen gaat gelden. Nu al duurt het door de corona-achterstanden bij het CBR maanden voordat een leerling terecht kan voor een examen, zegt hij. “Als ik straks eerst nog een handtekening van een collega moet krijgen dan duurt het helemaal lang.”
Voorlopig bepalen rijscholen nog zelf of ze gebruik willen maken van de collegiale toetsing of niet. Deelname aan de pilot is vrijwillig. Het ministerie verwacht nog dit kwartaal de eerste resultaten naar de Tweede Kamer te sturen. Op basis van de eindresultaten zal uiteindelijk worden bepaald of de proef wordt omgezet in algemeen beleid.
Lees ook:
CBR krijgt corona-achterstand niet weg, mede door ‘schandalig slechte rijscholen’
Het CBR zoekt naarstig een heel peloton nieuwe examinatoren om de corona-achterstanden weg te poetsen. Honderden rijscholen verdienen juist hun brood met leerlingen die zoveel mogelijk examens moeten doen.