null

Stageplekken

Proef tegen discriminatie: toewijzen mbo-stagiair

Beeld

Er komt een proef met het plaatsen van mbo-studenten bij een stageplek door de school. De studenten hoeven dan niet zelf op zoek te gaan naar een werkgever, met het risico afgewezen te worden vanwege hun migratieachtergrond.

Onderwijsminister Van Engelshoven stemde gisteren in een Kamerdebat toe met de proef, een plan van D66-Kamerlid Paul van Meenen.

“Ik krijg buikpijn als ik verhalen hoor van jonge mensen die geweigerd worden”, zei de minister in de Tweede Kamer. De uitwerking van het plan komt na de zomer. Ook kijkt het ministerie of het melden van stagediscriminatie eenvoudiger kan, nu zijn meldingen nog schaars.

Vaker solliciteren voor stageplek

In één keer een stage vinden lukt 68 procent van de mbo’ers met een westerse achtergrond. Bij mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond ligt dat percentage op 48 procent, blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt uit 2018. Bijna 9 procent van de studenten met een niet-westerse achtergrond moet tien keer of vaker solliciteren om een stageplek te bemachtigen, tegenover 3 procent van hun medestudenten.

De scholen, verenigd in de Mbo Raad, zijn geen fan van het plaatsen van stagiaires. “Belangrijke elementen zijn juist dat studenten zelf naar vacatures te zoeken, leren om brieven te schrijven en zich te presenteren in een sollicitatiegesprek”, zei bestuuder Frank van Hout woensdag tegen Trouw. “Wel is het

ontzettend goed dat we deze vorm van discriminatie hoog op de agenda zetten. De grote vraag is echter of we hiermee het probleem verhelpen.”

Tegenstanders, waaronder coalitiepartij VVD, vrezen dat het aantal stageplaatsen afneemt als scholen besluiten wie waar stage loopt. Het mbo kampt al met een tekort van 19.000 stageplekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden