Cybersecurity

Pro-Russische hackersgroep achter cyberaanval op Nederlandse ziekenhuizen

Patiënt op de de IC voor kinderen van het UMCG in Groningen.  Beeld ANP
Patiënt op de de IC voor kinderen van het UMCG in Groningen.Beeld ANP

De websites van meerdere Nederlandse ziekenhuizen liggen plat door ddos-aanvallen, zegt Z-CERT. De pro-Russische hackersgroep Killnet heeft de actie opgeëist.

Redactie Trouw

Killnet kondigde eerder aanvallen aan tegen landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen zijn getroffen door een cyberaanval afkomstig van Killnet, meldt het expertisecentrum voor cyberbeveiliging in de zorg Z-CERT. Het is onduidelijk hoe groot het probleem is voor deze ziekenhuizen.

De pro-Russische hackersgroep Killnet zat achter de cyberaanval waar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag mee te maken heeft. Het gaat om een ddos-aanval, waarbij een systeem overspoeld wordt door automatische aanvragen.

De impact valt mee, data van het UMCG zijn vooralsnog veilig en de zorg voor patiënten kan gewoon door gaan. Alleen de website van het UMCG ligt eruit. Patiënten kunnen nog wel hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

Killnet roept op tot meer aanvallen

Volgens het UMCG lijkt het erop alsof de ddos-aanval in golven komt en gaat. “Soms houdt het even op, en dan begint het weer. Op dit moment is het even rustig, maar we weten niet of het nu dus ook echt stopt”, zegt de woordvoerster.

Hackersgroep Killnet eist de actie op en roept zijn sympathisanten op om ook andere ziekenhuizen aan te vallen, waaronder het UMC Utrecht, Erasmus MC en Radboudumc.

Een aanval als deze is schadelijk als de website er dagen uit ligt, zegt Aiko Pras, hoogleraar cybersecurity van de Universiteit Twente. “Verder valt het, zoals het nu lijkt, mee.” Op de website van het UMCG staat een telefoonnummer dat patiënten kunnen bellen. “In sommige gevallen is een ddos-aanval een camouflage voor de hack van gegevens”, zegt Pras. “Maar ook dat lijkt nu niet aan de orde.”

Het hacken van ziekenhuizen ligt wel gevoelig. “Het kan ten koste gaan van mensen, dus men waagt zich er niet snel aan”, zegt Pras. “De Russische overheid heeft er, denk ik, geen directe invloed op gehad. Dat zou een internationale escalatie zijn.”

Lees ook:
De cyberaanval die zorgde dat Antwerpen in digitale lockdown ging

In Antwerpen dreunt de cyberaanval van een maand geleden nog altijd na. Het zorgde ervoor dat de stad in digitale lockdown ging. De kosten lopen in de miljoenen, onder meer vanwege niet geïnde boetes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden