Deelnemers tijdens een Pro-Palestijns protest.

Betoging

Pro-Palestinabetogers trekken door steden, Rutte dringt bij Netanyahu en Abbas aan op stoppen met strijd

Deelnemers tijdens een Pro-Palestijns protest.Beeld ANP

In diverse plaatsen in ons land zijn zondag Pro-Palestinademonstraties gehouden. Zo lopen er door Amsterdam duizenden mensen in een mars om steun te betuigen aan Palestina.

In Eindhoven trok een groep na een manifestatie op het Stadhuisplein ook de stad in. Ook in Nijmegen, Groningen en Enschede gingen sympathisanten de straat op.

Op de Dam verzamelden zich in de middag enkele duizenden mensen. Daarna begon de menigte rond 16.00 uur aan een mars, over het Rokin, langs de Amstel en het Weesperplein, met als eindpunt het Amstelstation. De politie is ruim aanwezig, houdt de demonstranten in de gaten en zet de straten af zodat het verkeer er niet langs kan. De sfeer is gemoedelijk.

De gemeente liet eerder op Twitter weten dat het te druk was bij de demonstratie op de Dam. “Sluit niet meer aan. Kom niet meer naar de Dam. Houd 1,5 meter afstand”, aldus de gemeente. In Amsterdam kwamen op het Beursplein ook enkele tientallen betogers met Israëlische vlaggen samen. Ook daar was politie aanwezig.

Op het Stadhuisplein in Eindhoven kwamen honderden mensen bij elkaar. De aanwezigen werden in het Arabisch en Nederlands toegesproken door onder anderen de voorzitter van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. Veel aanwezigen droegen de Palestijnse vlag, spandoeken en demonstratieborden. Aan het begin van de manifestatie hielden de deelnemers een minuut stilte voor wat genoemd werd “de slachtoffers van de apartheid en genocide”. De organisatie riep mensen bij herhaling op anderhalve meter afstand te houden, maar dat lukt niet echt.

Bijeenkomst beëindigen

De gemeente en politie hebben de organisatie van de manifestatie op het Stadhuisplein om 16.30 uur gevraagd de bijeenkomst te beëindigen. Het was er te druk en de coronaregels werden niet nageleefd zei een woordvoerster van de politie. Daarop heeft de organisatie iedereen gevraagd naar huis te gaan, maar een grote groep trok alsnog de stad in met veel Palestijnse vlaggen, begeleid door de politie. Rond 17.00 uur is ook deze demonstratie beëindigd.

In Nijmegen waren er volgens de Gelderlander ook zo veel mensen bij elkaar in het Valkhofpark en later in het centrum, dat de burgemeester de betoging liet ontbinden. Volgens RTV Noord kwamen er zo’n 200 demonstranten samen op de Grote Markt in Groningen. In een park in Enschede hadden zich enkele honderden mensen verzameld, schrijft RTV Oost.

Actievoerders op de Dam tonen hun solidariteit met het Palestijnse volk.  Beeld ANP
Actievoerders op de Dam tonen hun solidariteit met het Palestijnse volk.Beeld ANP

Dezer dagen zijn in Nederland en de rest van Europa meerdere betogingen ter ondersteuning van Palestina. De demonstraties zijn een reactie op oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. De luchtaanvallen gaan over en weer.

Rutte dringt bij Netanyahu en Abbas aan op stoppen met strijd

Demissionair Mark Rutte heeft zondag gesprekken gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij heeft daarin aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de strijd. Ook liet hij hen weten de bemiddeling te steunen door Egypte en de Verenigde Naties en te komen tot een staakt-het-vuren, meldt Rutte via Twitter.

Rutte stelt dat een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten worden voorkomen worden. “Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, onder wie veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht”, meldt hij in een verklaring.

De premier heeft ook “zijn zorgen geuit over de situatie op de Westelijke Jordaanoever en beide leiders gevraagd hun best te doen om daar verdere confrontaties te voorkomen.”

Boris Johnson spreekt zich uit tegen antisemitisme

De Britse regering heeft zich krachtig uitgesproken tegen antisemitische uitlatingen van mensen die in Londen steun betuigden aan de Palestijnen. “Er is geen plaats voor antisemitisme in onze samenleving”, liet premier Boris Johnson weten via Twitter.

Hij zei aan de kant te staan van de Britse joden “die het soort schandelijke racisme dat we vandaag hebben gezien niet te verduren zouden moeten krijgen”.

“Walgelijk en schandelijk”, reageerde minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab op een filmpje op Twitter waarin mannen met Palestijnse vlaggen op hun auto’s in het noorden van Londen met een megafoon onder meer oproepen “dochters van joden te verkrachten”.

Lees ook:

Nieuw dieptepunt: zeker 26 doden bij Israëlische aanval op woning van Hamasleider

In Gaza Stad zijn zondagochtend zeker 26 mensen omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Dat melden artsen aan persbureau Reuters. Het is daarmee een dieptepunt van de laatste geweldsopleving in de regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden