Studentencorps

Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

 Prinses Amalia tijdens de fotosessie van het koninklijk gezin op Paleis Noordeinde.  Beeld ANP
Prinses Amalia tijdens de fotosessie van het koninklijk gezin op Paleis Noordeinde.Beeld ANP

Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Redactie Trouw

Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. “Met een jaarclub, alles erop en eraan.”

Het besluit van de prinses komt kort na een uitgelekte video bij het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.), zoals het corps voluit heet. Daarin zeiden enkele mannelijke leden onder meer dat vrouwen “hoeren” en “sperma-emmers” zijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen of Amalia vanwege dat voorval van haar lidmaatschap afziet. “Het is een privékwestie.”

Honderden leden voelen zich onveilig

Eind juli maakte Heleen Vos, de toenmalig voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. die inmiddels is afgetreden, bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar A.S.C./A.V.S.V.. Honderden leden voelen zich onveilig na speeches tijdens het lustrum. Daarbij zouden vrouwen “niks en niks meer zijn dan een hoer”. Mannen zouden “de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken”. Een bestuurslid van de vereniging zou, naast het doen van eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken, de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade hebben genoemd en de verenigingsleden zien als verheven boven de samenleving.

Het besluit van Amalia betekent een breuk met een lange koninklijke traditie. Alle recente staatshoofden waren lid van het studentencorps. Zowel Amalia’s overgrootmoeder Juliana, haar oma Beatrix en haar vader Willem-Alexander gingen bij de Leidse studentenvereniging Minerva.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen of Amalia in Amsterdam lid wordt van een andere, niet corporale vereniging.

Lees ook:
Sociaal psycholoog: ‘Als dit niet verandert, dan mag het studentencorps wat mij betreft worden opgedoekt

De uitspraken van de Amsterdamse studenten zijn niet alleen verwerpelijk, maar ook gevaarlijk, zegt sociaal-psycholoog Paul van Lange.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden