Bezoek Caraïben

Prinses Amalia wordt nog steeds bedreigd. ‘Ik mis het gewone studentenleven’

Prinses Amalia tijdens haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Beeld Brunopress
Prinses Amalia tijdens haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk.Beeld Brunopress

Tijdens de afsluiting van prinses Amalia’s eerste reis naar de Cariben reageerde ze voor het eerst op de bedreigingen jegens haar. Ze zegt ‘erg geschrokken’ te zijn.

Rianne Oosterom

Prinses Amalia gaat door “een moeilijke tijd” vanwege de bedreigingen aan haar adres. Dat zei ze tijdens het afsluitende persgesprek in Sint-Maarten, na een bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat ze op de zes eilanden wel een beetje meer vrijheid had, vond ze extra bijzonder, zei ze. Het is de eerste keer dat ze reageert op de bedreigingen.

Amalia vertelde dat ze ‘het leven van een normale student’ mist. “Ik ging mijn studententijd in met de gedachte dat ik alle dingen zou doen die andere studenten ook doen, de realiteit was helaas anders.” Ze woont nog steeds thuis bij haar ouders en niet in haar studentenhuis in Amsterdam.

Vorig jaar werd bekend dat Amalia als gevolg van bedreigingen bijna niet naar buiten kon. De prinses hoopt dat er snel verandering in de situatie komt, zei ze. Over de aard en omvang van de bedreigingen, die volgens diverse media uit de hoek van de zware criminaliteit komen, kon ze vanwege veiligheidsredenen niets zeggen.

Wel zei ze dat ze zelf “erg geschrokken” is door de hele situatie. Tegelijk voelt ze “enorme dankbaarheid” voor alle steun die ze ontving, van mensen in Nederland en op de eilanden.

Doordrongen geraakt van de ernst van het slavernijverleden

Opvallend was dat Amalia zei dat het slavernijverleden, dat als een soort rode draad door het bezoek aan respectievelijk Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba liep, al een tijd ook voor haar persoonlijk leeft. Ze zei getroffen te zijn door de manier waarop de eilanden de geschiedenis voelbaar hebben gemaakt. Zo bezocht ze slavenhuisjes op Bonaire, woonde ze een toneelstuk bij over Tula, de aanvoerder van de slavenopstand op Curaçao, en sprak ze met nazaten van tot slaaf gemaakten, wat diepe indruk op haar maakte. Ze is daardoor meer doordrongen geraakt van hoe ernstig dit verleden is. “Ik neem veel levenslessen mee terug.”

Op de eilanden is ze “een beetje verliefd geworden”. Het te water laten van een schildpad, waar ze ietwat nerveus voor was, was voor haar een hoogtepuntje. Het beestje was net genezen van enkele tumoren, waarschijnlijk veroorzaakt door vervuild water. “Op zo’n bijzonder moment voor zo’n dier laat je hem vrij.”

Ze zei al met al een prachtige reis gehad te hebben, die ook erg druk was en waarvan ze alle indrukken nog moet verwerken. Vrijdag vloog de koninklijke familie weer naar huis. Amalia heeft ietwat jaloers naar de koning en koningin gekeken, gaf ze toe. “Ik moet nog vele bezoeken afleggen voor ik het zo soepeltjes doe als mijn ouders.”

Lees ook:

Sint-Maarten krabbelt nog steeds op na orkaan Irma. ‘Waar blijft onze school?’

Het koninklijk bezoek aan Sint-Maarten stond maandag in het teken van opkrabbelen na orkaan Irma. Terwijl de Oranjes lachend assisteren bij een rampoefening, klinkt het in de armste wijk: waar blijft onze school?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden