Prijzen bestaande koopwoningen stijgen naar hoogste punt in 20 jaar tijd

Nieuwbouw in Pijnacker. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Nieuwbouw in Pijnacker.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

De huizenprijzen zijn in juli opnieuw naar een recordniveau gestegen door de sterke vraag en het beperkte aanbod. Bestaande koopwoningen waren 16,3 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat is de grootste prijsstijging sinds oktober 2000.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen nog een dieptepunt, maar sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met dat dal lagen de prijzen in juli van dit jaar ruim 74 procent hoger.

Er werden vorige maand 19.043 woningtransacties geregistreerd, wat bijna 16 procent minder is dan een jaar terug. Het Kadaster liet eind juli nog weten dat huizenkopers in landelijke gemeenten steeds vaker afkomstig zijn uit de stad. Die stedelingen zijn bereid om op het platteland relatief hoge prijzen neer te tellen voor een huis, met als gevolg dat mensen uit de lokale omgeving mogelijk vaker zullen misgrijpen als ze een nieuw huis in de buurt willen.

Door de sterk gestegen huizenprijzen is het voor alleenstaanden met een modaal inkomen steeds moeilijker om een woning te kopen: zij kunnen zich slechts 3,3 procent van het aanbod veroorloven, berekende hypotheekbemiddelaar De Hypotheker vorige week. Twee jaar geleden was dat nog zo’n 6 procent.

Protesten

Eerder deze maand werd bekend dat een grote coalitie van politieke partijen en belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen eist dat er wat wordt gedaan aan de situatie op de woningmarkt. Zij hekelen onder meer de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector en de hoge prijzen op de koopmarkt. Ze kondigden onder meer protesten aan in Amsterdam en Rotterdam. De partijen die zich hebben verenigd onder de naam Het Woonprotest willen dat de overheid garandeert dat er voldoende en betaalbare huisvesting is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden