Fusie PostNL

PostNL en Sandd mogen tóch fuseren na ingrijpen van staatssecretaris

Beeld ANP

De fusie tussen PostNL en Sandd lijkt toch doorgang te gaan vinden. Onder strenge voorwaarden krijgt PostNL alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen, heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten. De staatssecretaris gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

PostNL en Sandd stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen.

Daar wordt dus paal en perk aan gesteld. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Er gaat een maximum van 9 procent gelden voor het rendement op de bezorging van zowel zakelijke als consumentenpost. Voor bedrijfspost is dat plafond nieuw, voor de consumentenpost geldt nu nog een maximum van 10 procent. PostNL mag daarnaast de kosten van de samenvoeging met Sandd niet doorberekenen aan de consument.

Algemene belangen

Volgens Keijzer draagt de fusie onder deze voorwaarden bij aan “de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening”. Ook leidt zij tot lagere kosten en betere bescherming van bijvoorbeeld postbezorgers en -sorteerders, aldus de staatssecretaris.

Zij spreekt van “zwaarwegende algemene belangen” die het nodig maken dat zij het eerdere besluit van de toezichthouder terzijde schuift. “Een uniek besluit. Wat ik wil voorkomen is schoksgewijze veranderingen waardoor bedrijven failliet kunnen gaan en de postbezorging onder druk komt te staan”, zegt Keijzer.

Lees ook: 

PostNL wil ook de zorg gaan bezorgen

PostNL wil de schakel tussen arts en patiënt worden. Omgeschoolde bezorgers kunnen dan medicijnen brengen en medische apparatuur aansluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden