Herbestemming

Politiebureau kopen? Dit is je kans

Een acteur in de schietkelder waar deelnemers later schietles krijgen. Beeld Arie Kievit

Acht voormalige politiebureaus worden morgen online geveild. Maar wat doe je met zo'n pand? 'Wij houden alles zo authentiek mogelijk.'

Sommige dingen moeten echt zijn. En dus staan in het cellenblok van het voormalige politiebureau van Steenbergen de hakenkruisen en leuzen van arrestanten nog steeds in de muren gekerfd. Elk weekend komen hier groepen vrienden of collega’s een ‘real life game’ spelen, waarbij ze een corrupte agent proberen te ontmaskeren. “Een betere locatie vind je niet”, zegt organisator Daniël Knoot. “Wie een politiebureau wil hergebruiken, moet het gebouw flink aanpassen. Wij niet. We hebben het liefst alles zo authentiek mogelijk.”

Knoot huurt zijn ruimten, inclusief een schietkelder, van ­Yolanda Plomp en Ad Geers. De ondernemers zijn sinds anderhalf jaar de eigenaren van dit West-Brabantse bureau. Het Bastion, zoals het complex nu heet, is tegenwoordig een bedrijfsverzamelgebouw. Plomp en Geers namen het over van een investeringsmaatschappij die het op een veiling van de politie kocht. Zo zijn er de afgelopen jaren al ruim vijftig bureaus van eigenaar veranderd. De komende drie jaar komen daar nog 150 tot 200 bureaus bij.

‘Real life game’ in een tot escaperoom verbouwd politiebureau in Steenbergen. Beeld Arie Kievit

Wat te doen met de schietkelder

Sinds de oprichting van de Nationale Politie in 2013 verdwijnen in hoog tempo de kleinere bureaus. Steenbergenaren moeten tegenwoordig naar Bergen op Zoom om fysiek aangifte te kunnen doen. “Maar er staan hier nog wekelijks mensen voor de deur”, zegt Geers. “Meestal ouderen. Vrijdag wilde een man hier nog verhaal komen halen over een parkeerboete. En we hebben iemand gehad die zichzelf kwam aangeven. De man had spijt dat hij iets uit de kofferbak had gekocht. ‘Dan ben ik toch een heler’, vond hij.”

Inmiddels huizen er tien bedrijfjes in het pand. Van de buitenkant is er niets meer van de oude bestemming te zien, behalve de woorden ‘Waakzaam en dienstbaar’ aan de voordeur. Binnen zijn veel elementen intact gebleven. Verhoorkamers zijn bijvoorbeeld spreekkamers geworden. Geers: “Alleen met de schietkelder zaten we in ons maag. We hadden geen idee wat we ermee moesten, totdat we met het bedrijf Real Life Gaming in contact kwamen.”

Een transformatie tot woon- of kantoorruimte komt vaker voor, zegt Richard Dieteren van online veilinghuis BOG Auctions, belast met de verkoop van de politiebureaus. De panden gaan van de hand voor prijzen van 150.000 euro tot boven het miljoen. “In Limburg is er een overgenomen door een elek­tronicaondernemer. De oude cellen en wapenkamers gebruikt hij als ­opslagruimte voor zijn peperdure spullen. Als je ergens niet kunt uitbreken, is het ook lastig inbreken ­natuurlijk. Ik vind het briljant.”

Een voormalig politiebureau. Beeld Arie Kievit

Dubieuze interesse 

Maar de politiebureaus trekken ook geïnteresseerden van ander pluimage aan. Niet voor niets worden kopers gescreend voordat de verkoop definitief is. Dieteren: “De panden zijn leeg, maar als overheidsorgaan zit de politie niet te wachten op een crimineel als koper.” Dat die dubieuze interesse er soms is, ervoer Plomp al toen ze als verhuurder een afvaardiging van een motorclub over de vloer kreeg. De heren toonden belangstelling voor de zes meter diepe schietkelder. “Misschien als clubhuis of om echt schietoefeningen te kunnen doen. Je kunt er ongezien en ongehoord alles doen. Ik heb ze weggestuurd.”

In plaats daarvan vormen de ­voormalige cellen, de schietbaan en de wapenkamer nu het decor van het spelletje ‘Good Cop Bad Cop’, inclusief acteurs. Op het parkeerterrein komt aan het einde van de ochtend een busje aangereden met twaalf mannen die aan verschillende trainingen worden onderworpen en ondertussen een corrupte agent moeten zien te herkennen. Aanvankelijk werden de deelnemers hiervoor lopend aangevoerd, door een nauwelijks van echt te onderscheiden politieman mét wapen in zijn holster. Maar nadat omwonenden het spelelement niet altijd even goed bleken te begrijpen, heeft Knoot dat gedeelte wijselijk aan­gepast. Hij kan er inmiddels wel om lachen. “Wij willen alles zo echt ­mogelijk doen. Daarom zijn we hier helemaal thuis. Zo’n voormalig politiebureau is voor ons perfect. Tijdens het spel is het hier net alsof je ‘Baantjer’ binnenloopt.”

Lees ook:

Kantoorkolos waar vroeger Arabieren werkten, krijgt tweede leven als wooncomplex

Achter het beton van voormalig kantoor Aramco in Den Haag gaan tegenwoordig 85 appartementen schuil. Het is een van de vele kantoren die in 2018 nieuw leven kreeg als wooncomplex.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden