Taser

Politiebaas eist invoering stroomstootwapen

Een stroomstootwapen in de riem van een Franse politieagent. Beeld Reuters

De korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom eist dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. In De Telegraaf zegt hij dat het te lang duurt voordat de regering een besluit over de taser neemt.

De eis volgt op onvrede binnen het politiekorps nadat afgelopen vrijdag een man uit een trouwstoet een agent bewusteloos sloeg. Akerboom zegt in de krant dat hij er alles aan heeft gedaan, maar dat de goedkeuring moet komen vanuit Den Haag. Hij zegt veel e-mails van gefrustreerde agenten te krijgen. "Hun frustratie is ook mijn frustratie. Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroeibaar.”

Volgens de korpschef moet het stroomstootwapen helpen bij het herstellen van het gezag. "Het is effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief.”

Verschillende politiekorpsen hebben de taser al twee jaar gebruikt in een proef. Daarom moet de regering nu een besluit nemen over het stroomstootwapen, vindt Akerboom.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet eerder onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van het stroomstootwapen. Dat betrof geen nieuw onderzoek, maar een samenvatting van eerdere studies in de rest van de wereld.

Het Wetenschappelijk Documentatie en Onderzoeks Centrum (WODC) concludeerde dat de gezondheidsrisico's beperkt zijn, maar plaatste daar wel kanttekeningen bij. Zo zijn de onderzoeken op relatief kleine groepen uitgevoerd, en waren de proefpersonen gezond. Het WODC stelde dat het "nauwelijks verantwoord is om de gevonden gezondheidsuitkomsten te vertalen naar de Nederlandse situatie".

Minister Ferd Grapperhaus heeft eerder aangegeven in november met een officiële reactie te komen op het onderzoek. Wel heeft hij zich al eerder positief uitgelaten over het stroomstootwapen.

Lees ook: 
Hoe gevaarlijk is de taser bij mensen met psychische problemen?

Zijn de risico’s groter als een stroomstootwapen wordt gebruikt bij mensen met psychische problemen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden