null

Aanhouding

Politie weet het nu zeker: aangehouden man is Saïd R.

Beeld

De man die vrijdag werd aangehouden bij een flatgebouw in de Colombiaanse stad Medellín is inderdaad Saïd R. Dat is uit nadere identificatie gebleken, meldt de Nederlandse politie. R. wordt gezien als de rechterhand van onderwereldkopstuk Ridouan T..

ANP/Redactie

De aanhouding vond plaats door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de FBI in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Saïd R. is hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt onder meer verdacht van betrokkenheid - als opdrachtgever - bij verschillende liquidaties.

Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Colombia om de uitlevering van Saïd R. gevraagd. Die procedure zal volgens de politie “naar verwachting enige tijd in beslag nemen”.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia. Dat dat geen belemmering hoeft te zijn bleek tijdens de arrestatie van Ridouan T., afgelopen december in Dubai. T. werd na enkele dagen als ongewenste vreemdeling uitgezet naar Nederland, en zit nu in de extra beveiligde inrichting in Vught.

De 47-jarige R. wordt gezien als de adjudant van vermeend onderwereldkopstuk T. De mannen worden verdacht van meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Ze zijn hoofdverdachten in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo. Dat kwam in 2017 op gang, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. kreeg wroeging na een ‘vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht en liep over naar justitie.

Eind deze maand en begin maart zijn nieuwe zittingen in dit megaproces gepland. Op 6 maart zal T. zich voor het eerst in de rechtbank moeten melden.

Wie is Saïd R.?

Sinds het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo in de openbaarheid kwam, klinkt ook de naam Saïd R.. Vanaf maart 2018, na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., hebben zijn beeltenis en enkele summiere gegevens op de nationale opsporingslijst gestaan. Volgens het Openbaar Ministerie was hij een spin in het bloeddorstige, criminele web van Ridouan T.

T. werd gelokaliseerd in Dubai en daar op maandag 16 december 2019 aangehouden. In de maanden daarvoor doken al herhaaldelijk berichten op dat hij zich daar zou schuilhouden. Rond R. bleef het volkomen stil. Alleen het gerucht dat hij het leven zou hebben gelaten stak met enige regelmaat de kop op. Het bleef bij een gerucht: het OM zette in Marengo vol in op zijn berechting, die bij gebrek aan zijn aanwezigheid dan maar bij verstek moest plaatsvinden.

In tegenstelling tot T., heeft R. zich tot dusver niet laten vertegenwoordigen door een advocaat. Nu is ook hij getraceerd, in het Colombiaanse Medellín, van oudsher een stad van betekenis in de grootschalige cocaïnehandel.

Saïd R. werd geboren op 1 juni 1972 in Beni Touzine, in het noorden van Marokko. Hij stond tot zijn verdwijning ingeschreven in Groningen, maar hield zich vooral op in Utrecht, waar hij samen met zijn broers een berucht waterpijpcafé had. De internationale cocaïnehandel is geen onderwerp van gesprek in Marengo, maar vormt wel het decor van het dodelijke geweld op de aanklacht tegen de verdachten.

In Marengo worden ook twee jongere broers van Saïd vervolgd: Mohamed en Zaki. Beiden zitten in voorarrest. Mohamed was de beste vriend van Nabil B., de man die zich als kroongetuige heeft gemeld in Marengo. Tijdens een zitting in Marengo in juli kwam het tot een pittige confrontatie tussen de twee, waarbij Mohamed zijn gewezen handlanger in grove bewoordingen betichtte van leugens.

Het OM stelt dat “alle lijntjes” in het onderzoek Marengo samenkomen bij Ridouan T. Saïd R. zou T.’s spreekwoordelijke rechterhand zijn, maar volgens de kroongetuige moet hij worden beschouwd als diens “linkerhand”. De in mei 2019 in Suriname opgepakt Mao R. was Taghi’s rechterhand, zo heeft Nabil B. verklaard.

Justitie stelt dat R. samen met T. aan het hoofd stond van een “goed geoliede moordorganisatie” en dat hij een sleutelrol speelde bij het regisseren van diverse liquidaties. Nabil B. opereerde naar eigen zeggen onder R.’s toezicht in het criminele netwerk. Het OM beschikt over geheime, ontsleutelde communicatie tussen T. en R. over beoogde doelwitten. De zich onbespied wanende verdachten bespreken in die berichten veelal met groot gemak en ongekend cynisme over leven en dood.

Saïd R. wordt verdacht van rechtstreekse betrokkenheid bij drie moorden, als aansturende kracht. Slachtoffers waren Ranko Scekic (22 juni 2016, Utrecht), Martin Kok (8 december 2016, Laren) en Hakim Changachi (12 januari 2017, Utrecht). Ook zou hij bij het voorbereiden van mislukte liquidaties betrokken zijn geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden