Oneigenlijk gebruik

Politie verbaasd over petitie-sms van Amber Alert

null Beeld videostill
Beeld videostill

De politie is verbaasd over het sms-bericht dat AMBER Alert donderdagochtend naar haar gebruikers stuurde, met de vraag om een petitie te ondertekenen die moet voorkomen dat de samenwerking tussen het waarschuwingssysteem en de politie stopt.

Volgens de politie maakte AMBER Alert oneigenlijk gebruik van het kanaal, dat bedoeld is voor het opsporen van vermiste kinderen.

De samenwerking tussen de politie en AMBER Alert stopt op 22 juli dit jaar. In plaats daarvan gaat de politie het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, marechaussee, politie en veiligheidsregio’s.

“Hier is het systeem niet voor bedoeld”, zegt een woordvoerder van de politie over de sms. “Meestal stuurt de organisatie alleen op verzoek van de politie een AMBER Alert. Maar het waarschuwingssysteem van de organisatie, Netpresenter, is in eigen beheer en kan zelf berichten versturen.” De woordvoerder laat weten veel reacties te hebben gekregen van boze gebruikers van het systeem die zo’n sms niet hadden verwacht. De politie onderneemt nu verder geen stappen tegen AMBER Alert en hoopt dat een terechtwijzing genoeg is.

“We hebben geen regels overtreden met het versturen van de sms en hebben het getoetst aan de telecomwetgeving”, zegt Frank Hoen, een van de oprichters van AMBER Alert. “Het bericht is gestuurd naar mensen die zich hebben aangemeld bij ons. Met deze eenmalige sms-oproep zijn we dicht bij ons doel gebleven. We willen het kinderlevens reddende systeem ook voor de komende jaren behouden.” Burgernet heeft volgens Hoen niet zo’n grote naamsbekendheid als AMBER Alert en is veel kleiner en werkt niet in het buitenland. Hoen zegt dat het systeem twintig keer per jaar wordt gebruikt.

De politie zegt dat de verandering geen invloed heeft op de opsporing van vermiste kinderen, omdat AMBER Alert maar twee keer per jaar werd ingezet. Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen: Burgernet, dat ook gebruik maakt van burgerparticipatie. Daarnaast zou het geld besparen: AMBER Alert krijgt 875.000 euro per jaar van de politie.

Een meerderheid van de Kamer is kritisch over het stoppen van de samenwerking tussen politie en AMBER Alert. Ze zijn bang dat meldingen over vermiste of ontvoerde kinderen bij Burgernet verloren raken in de berichtenstroom over allerlei andere onderwerpen.

Lees ook:

Het Amber Alert verdwijnt. Is dat erg?

Geen Amber Alerts meer op de billboards als er een kind vermist is en levensgevaar dreigt. Hoe zit dat? Vier vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden