Inlichtingen

Politie: toezicht op inlichtingenwerk moet beter

Een politieagent bij een woning in Hellevoetsluis, waar onlangs een explosie plaatsvond. Beeld ANP
Een politieagent bij een woning in Hellevoetsluis, waar onlangs een explosie plaatsvond.Beeld ANP

De controle en toezicht op het werk van het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie moeten beter. Dat zegt het team van de politie vrijdag in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws eerder deze week.

ANP

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws meldde op basis van interne documenten en politiedossiers dat de politie op een onwettige manier informatie verzamelt over onschuldige Nederlanders. Dat zou al vele jaren en op grote schaal gebeuren door TOOI, en door geen enkele instantie gecontroleerd worden.

De politie zegt nu dat de controle en toezicht op de werkzaamheden inderdaad beter moeten. Het team moet gecontroleerd worden door de burgemeester. “Dat is een lastig proces omdat elke burgemeester het bevoegd gezag is in zijn of haar gemeente”, zegt het hoofd van het team Stan Duijf. “Bij welke burgemeester moet je dan terecht, zeker als dezelfde raddraaiers telkens op verschillende plekken in het land opduiken?” Dat gaat de politie met burgemeesters en het ministerie van Justitie en Veiligheid beter regelen, aldus Duijf.

Wettelijke grond

In tegenstelling tot wat RTL Nieuws meldde, is er volgens de politie voor de werkzaamheden wel een wettelijke grond. “Ons werk is gebaseerd op artikel 3 van de Politiewet.” Ook minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz zei afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat er een wettelijke basis is voor de taak van het team. Verder meldde ze dat ze gaat kijken of het mogelijk is de bevoegdheden van het team juist te verruimen.

Ook benadrukt Duijf dat het werk van het team zich niet richt op individuen, maar op groepen die mogelijk voor ernstige verstoring van de openbare orde kunnen zorgen. Dat gebeurt op basis van heimelijke inwinning, zoals informanten, maar ook op basis van open bronnen.

Lees ook:

Inlichtingendienst van de politie opereert in ‘grijs gebied’

Een speciale afdeling van de politie verzamelt op een onwettige manier informatie over Nederlanders, stelt RTL Nieuws. Burgermeesters zeggen dat het toezicht op de inlichtingendienst steviger moet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden