Burgerrechten

Politie Rotterdam mag niet preventief fouilleren op basis van een risicoprofiel

Agenten doorzoeken een auto.  Beeld Otto Snoek
Agenten doorzoeken een auto.Beeld Otto Snoek

De politie Rotterdam mag personen niet preventief fouilleren enkel omdat ze in een risicoprofiel passen. De politie hoopte daarmee het aantal geweldsincidenten terug te dringen, maar volgens het gerechtshof in Den Haag gaat het om een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van burgers.

Kristel van Teeffelen

Rotterdam begon in de zomer van 2019 een pilot met preventief fouilleren vanwege het stijgende aantal voorvallen met wapens in de Maasstad. Iemand kon op basis van zijn strafblad en de uitkomst van een algoritme dat voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat hij of zij weer een geweldsmisdrijf zou plegen, worden bestempeld als ‘veiligheidsrisicosubject’. Dat betekende dat agenten die persoon voortaan altijd staande mochten houden om de inhoud van zakken en tassen te bekijken en de auto te doorzoeken.

Een Rotterdammer die het daar niet mee eens was, stapte naar de rechter. Hij had in maart vorig jaar een brief gekregen van het Openbaar Ministerie dat hij werd gezien als risico en dat hij zes maanden lang altijd gefouilleerd zou kunnen worden. Zou hij daar niet aan meewerken, dan maakte hij zich schuldig aan een misdrijf, aldus het OM.

De rechtbank gaf de Rotterdammer gelijk en nu oordeelt ook het hof, nadat het ministerie van justitie en veiigheid in hoger beroep was gegaan, dat de politie helemaal niet op deze manier te werk mag gaan. Een agent mag alleen overgaan tot het preventief doorzoeken van kleding of een auto als daar in een concreet geval aanleiding voor is. Fouilleren enkel op basis van het stempel veiligheidsrisicosubject dat iemand vooraf en voor langere tijd krijgt, valt daar niet onder, oordeelt het hof.

Lees ook

Keukenmessen en pepperspray gevonden bij preventief fouilleren, ‘bescheiden’ opbrengst proef in Amsterdam

Bij de actie met preventief fouilleren in Amsterdam nam de politie honderd wapens in beslag. Is de proef daarmee een succes?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden