Misdaadcijfers

Politie registreert tijdens coronaperiode een toename aan WhatsAppfraude, overlast en burenruzies

Foto ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Tijdens de eerste maanden van de coronapandemie werd in Nederland opvallend veel WhatsAppfraude gepleegd. Het aantal aangiften steeg van honderd per week naar honderd per dag, meldt het Algemeen Dagblad op basis van de misdaadcijfers over het eerste halfjaar van de politie. Ook moest de politie vaker ingrijpen bij overlast en burenruzies.

De coronacrisis zorgde voor een sterk veranderend misdaadbeeld, zeker in de periode van 10 maart, toen de eerste corona-maatregelen ingingen, tot en met 26 juni, toen deze versoepeld werden. De 'traditionele' gevallen van misdaad zoals woninginbraak, winkeldiefstal, zakkenrollen en straatroof namen het eerste halfjaar mede dankzij de coronaperiode sterk af. 

Daartegenover stond, naast WhatsAppfraude, een sterkte toename van overlast in en om het eigen huis. In de coronaperiode van 10 maart tot eind juni nam het totale aantal gevallen van burenruzie, geluidsoverlast, jeugdoverlast, andere ruzies en vernieling toe met ruim 40 procent: van ruim 161.000 gevallen naar 226.000.

De politie constateerde een sterke toename van digitale criminaliteit. "We zagen met name de WhatsAppfraude echt énorm toenemen", zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van de nationale politie. "Een verzevenvoudiging. En vaak zo venijnig dat je geen enkele argwaan hebt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden