Islamkritiek

Politie pakt verdachte op voor bedreigen van 23-jarige auteur Lale Gül

De man die is opgepakt bedreigde vermoedelijk de 23-jarige schrijfster Lale Gül. Zij debuteerde onlangs met haar roman 'Ik ga leven', over haar opvoeding in een streng islamitisch gezin. Beeld ANP
De man die is opgepakt bedreigde vermoedelijk de 23-jarige schrijfster Lale Gül. Zij debuteerde onlangs met haar roman 'Ik ga leven', over haar opvoeding in een streng islamitisch gezin.Beeld ANP

De politie heeft een 19-jarige man uit Noord-Brabant opgepakt vanwege het online bedreigen van een 23-jarige vrouwelijke auteur uit Amsterdam. De vrouw zou al langere tijd bedreigd worden via internet, meldt de politie.

De politie wil geen naam noemen, maar gezien de leeftijd en de aanhoudende bedreigingen gaat het waarschijnlijk om Lale Gül. Zij wordt sinds haar boek Ik ga leven uitkwam, online bedreigd. Ze kreeg doodsbedreigingen via sociale media. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

Met behulp van digitaal specialisten wist de politie de persoon, die bedreigingen uitte achter afgeschermde accounts, te vinden. De woordvoerster zegt dat de 19-jarige niet verdacht wordt van alle bedreigingen. De politie is dus nog steeds op zoek naar meer mensen.

Gül zei eerder dat ze haar ouderlijk huis was ontvlucht nadat ze werd geprezen door PVV-leider Geert Wilders. Ze trok zich tijdelijk terug uit de openbaarheid vanwege alle bedreigingen.

Lees ook:

Lale Gül: ‘Ik ga niet meer alleen naar buiten’

Sinds de verschijning van haar debuut wordt de 23-jarige schrijfster Lale Gül bedreigd. Het boek maakt veel los bij moslims, die vinden dat Gül een onwelgevallig beeld schetst van hun gemeenschap. In dit interview vertelt ze aan Trouw over haar jeugd en de heftige reacties op haar boek.

Solidariteit voor bedreigde Lale Gül, ook onder moslims

Schrijfster Lale Gül, die een roman schreef over haar streng-islamitische opvoeding en bedreigd wordt, krijgt naast bedreigingen ook tal van steunbetuigingen. Van schrijvers, geloofsgenoten, en ook van een enkele imam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden