Vrijheidsberoving

Politie houdt ook vader van gezin Ruinerwold aan, familie komt met verklaring

De boerderij te Ruinerwold.  Beeld EPA
De boerderij te Ruinerwold.Beeld EPA

De 67-jarige vader van de zes meerderjarige kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud die dinsdag werden aangetroffen in een boerderij in Ruinerwold, is gisteren aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. In de boerderij is een grote som geld gevonden, meldde de politie gisteravond. Om hoeveel euro's het gaat wilde de politie niet zeggen.

Eerder werd de 58-jarige Oostenrijker Josef B., die het pand huurde, ook al opgepakt wegens onder meer vrijheidsberoving. Zijn voorarrest is gisteren verlengd met veertien dagen.

Het gezin leefde negen jaar een geïsoleerd bestaan op de boerderij in Drenthe. De 25-jarige zoon Jan bracht de kwestie naar buiten. Hij was naar het dorp gelopen en vertelde in een café over de eenzame leefomstandigheden. Hij maakte een verwarde indruk waarop de barman de politie alarmeerde.

Familieleden van het gezin kwamen gisteren met een verklaring naar buiten. Die was ondertekend door ‘broers, zussen en een zoon’ van de nu gearresteerde vader van het gezin. Zij meldden dat drie andere kinderen van de vader van het gezin eerder waren ontvlucht, toen ze nog in het Overijsselse Hasselt woonden. Ze namen acht jaar geleden contact op met hun ooms en tantes. De familie laat weten bereid te zijn de politie te helpen “om de achtergronden van dit drama op te helderen” en het aangetroffen gezin bij te staan. Ze hadden naar eigen zeggen geen idee van het volledig teruggetrokken bestaan van het gezin. Met de vader was al in de jaren tachtig elk contact verloren. “Hij heeft toen alle banden verbroken met zijn naaste familie en ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen”, aldus de familie.

De vader van het gezin was in de jaren tachtig korte tijd lid van de Verenigingskerk, ook wel de ‘Moonsekte’ genoemd. Dat bevestigde gisteren secretaris Wim Koetsier van de Verenigingskerk. De vader sloot zich aan bij Nederlandse aanhangers van Zuid-Koreaanse leider dominee Moon, onder meer bekend vanwege zijn massa-huwelijken, maar vertrok al snel naar Duitsland, aldus Koetsier. “We zijn hem toen uit het oog verloren.” Huurder Josef B. was geen lid.

Lees ook:

Verbazing over Ruinerwold? Kijk eerst naar de isolatie van je eigen gezin

‘Heel véél gezinnen hebben in Nederland steeds minder contact met de buitenwereld’, zegt socioloog Henk de Vos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden