Extinction Rebellion

Politie arresteert honderden demonstranten op A12 in Den Haag

De politie grijpt in tijdens de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Beeld ANP
De politie grijpt in tijdens de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.Beeld ANP

Bij de klimaatdemonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag zijn honderden mensen gearresteerd, meldt de politie. Een exact aantal kon de politie nog niet geven. Volgens Extinction Rebellion zijn er meer dan vijfhonderd arrestaties verricht.

Redactie Trouw

De A12 bij Den Haag werd even na 17.30 uur weer vrijgegeven voor het verkeer. De laatste activisten werden rond 17.00 uur door de politie verwijderd, maar Rijkswaterstaat had ruim een half uur nodig om de weg te reinigen en weer gereed te maken voor weggebruikers.

De actievoerders werden door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om niet de Utrechtsebaan op te gaan, maar gaven daar geen gehoor aan. De honderden klimaatactivisten hadden zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld.

Op de A12 hadden de demonstranten zich op verschillende manieren aan elkaar en aan het wegdek vastgemaakt. De politie probeerde ze met slijptollen en cola van de weg te halen. De demonstranten voeren actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Beeld Fenna Jensma
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.Beeld Fenna Jensma

Zowel de activisten als de agenten droegen gehoorbescherming tegen het geluid van de slijptol. Gereedschapskisten met daarin ook hamers werden ingezet, en de politie probeerde vastgelijmde demonstranten van elkaar los te weken met behulp van cola. Actievoerders hadden zich via een buis aan elkaar vastgelijmd. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel stonden veel toeschouwers die de actievoerders op de weg aanmoedigden en de politie uitjoelden. Zij luisterden niet naar de oproep van de politie om richting het Malieveld te gaan.

De politie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen hadden van te voren gewaarschuwd dat actievoerders niet de Utrechtsebaan op mochten, het deel van de A12 waar de voorgenomen blokkade zou plaatsvinden. Rond 12.00 uur gingen toch honderden demonstranten de weg op. Rond 12.45 uur greep de politie in, maar het lukt niet zomaar om de groepen actievoerders van de weg te verwijderen. Mensen die worden opgepakt, worden meegenomen in busjes.

Arrestaties vanwege opruiing

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met de fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de Utrechtsebaan. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar ze mogen voorlopig niet op de Utrechtsebaan komen.

Een van hen is acteur Sieger Sloot, die ondanks een gebiedsverbod wel van plan is om te komen, zo zei hij zaterdag in het Volkskrant Magazine. Ook zangeres Merol en schrijfster Maartje Wortel doen mee aan de protestactie en staan tussen de demonstranten.

Klimaatactivist Lucas Winnips is bij de demonstratie door de politie opgepakt. Hij had eerder een gebiedsverbod gekregen maar is toch naar de demonstratie op de A12 gegaan, meldt een woordvoerder van Extinction Rebellion zaterdag.

Lees ook:

Directeuren FNV, Greenpeace en Oxfam gaan naar blokkade A12: ‘Demonstratierecht onder druk’

Door zaterdag aanwezig te zijn bij een wegblokkade van Extinction Rebellion, komen negen maatschappelijke organisaties op voor het demonstratierecht. Dat staat volgens hen onder druk. Juristen denken daar anders over.

Wat mag wel en wat mag niet? Vier vragen over het demonstratierecht

Activisten die opriepen mee te doen aan de blokkade, zijn gearresteerd wegens opruiing met het argument dat het blokkeren van de snelweg verboden is. Valt zo’n actie wel of niet binnen het demonstratierecht?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden