Lale Gül

Manifest

Politici betuigen in manifest steun aan bedreigde schrijfster Gül

Lale GülBeeld Judith Jockel

Meerdere prominenten, onder wie politici van diverse partijen, hebben een manifest ondertekend waarin ze steun uitspreken voor de bedreigde auteur Lale Gül.

“Lale verdient het te gaan leven zoals zij dat wil. Ondubbelzinnig”, zo valt te lezen in het manifest met de titel Laat Lale Vrij. “Dus laten we dat uitspreken, vaststellen, verdedigen, ervoor opkomen. Duidelijk maken dat we aan haar kant staan, dat vrijheid ook geldt als je uit een onvrije omgeving komt.”

Onder de ondertekenaars zijn onder anderen fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen, Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA, de VVD-Kamerleden Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Bente Becker en D66-senator Boris Dittrich. Daarnaast hebben ook tal van journalisten, columnisten, religieuze leiders en schrijvers hun handtekening gezet.

Veiligheid

Zij benadrukken dat ieder mens in Nederland zelf mag bepalen hoe hij of zij wil leven, “ongeacht je achtergrond, je afkomst, je levensovertuiging”. Gül verdient veiligheid en het recht om zich uit te spreken, staat in het manifest. “In haar eigen verrassende woorden. Wie haar dat ontzegt, verdient een duidelijk signaal: zo doen we dat hier niet. Want het is veel te stil.”

Het manifest eindigt met de woorden: “We staan niet toe dat enkelingen in onze samenleving het gemeenschapsgevoel aantasten door hun intolerantie. De hardheid van de harten van mensen zullen we bestrijden door onze armen om Lale heen te slaan.”

‘Laat Lale met rust’

De afgelopen weken spraken velen via sociale media hun steun uit voor Gül. Zo twitterde de Amsterdamse imam Yassin Elforkani drie weken geleden al: “Laat Lale met rust. Leef lekker je eigen leven en laat de anderen lekker genieten van hun eigen leven.” Vrijheid en autonomie zijn belangrijke kernwaarden binnen de islam, lichtte de imam toe. Later voegde hij er nog aan toe: “Grote vijand van islam zijn sommige moslims die iedereen en van alles afkeuren en een superieur gevoel hebben.”

Ook de Nederlands Turkse Arbeidersvereniging (HTIB) keurt de bedreigingen aan het adres van de schrijfster “in alle toonaarden af”. “HTIB spreekt de steun aan Lale Gül uit want eenieder heeft het recht om zijn mening te verkondigen, hoe pijnlijk die voor sommigen ook mag zijn.” De vereniging roept op tot een respectvolle dialoog, “in plaats van bangmakerij en afschrikking”.

Debuutroman

Onder de titel ‘Ik ga leven’ schreef Gül (23) een debuutroman over opgroeien in een Turks, streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West. Ze is daarin kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Interviews en tv-optredens daarover kwamen haar op doodsbedreigingen en intimidatie via sociale media te staan.

Lees ook:

Lale Gül groeide op in een streng-islamitisch gezin. ‘Nee, blijf, anders word je helemaal een hoer’

Lale Gül schreef de roman Ik ga leven, over opgroeien in een streng-islamitisch gezin. Sindsdien is het ruzie bij haar thuis. ‘Ik kan m’n koffers wel pakken, maar dan heb ik geen verandering teweeggebracht.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden