Dolle Mina's demonstreren voor het recht op geboortebeperking en abortus, door hun buik te laten zien met de strijdleus 'baas in eigen buik'. Uiterst links staat Connie van Nieuwkerk, te gast in deze speciale podcast van Trouw.

Podcast50 jaar Dolle Mina

Podcast 50 jaar Dolle Mina: ‘De mannen namen het woord, steeds weer’

Dolle Mina's demonstreren voor het recht op geboortebeperking en abortus, door hun buik te laten zien met de strijdleus 'baas in eigen buik'. Uiterst links staat Connie van Nieuwkerk, te gast in deze speciale podcast van Trouw.Beeld 't Sticht/Spaarnestad Photo/H...
Charlot Verlouw

Vijftig jaar geleden zag de feministische actiegroep Dolle Mina het levenslicht. Met hun ludieke en mediagenieke acties zetten ze het land in rap tempo op zijn kop. Wie kent de leus ‘Baas in eigen buik’ niet?

Trouw staat uitgebreid stil bij dit jubileum en sprak voor een speciale podcastaflevering Dolle Mina's Dunya Verwey en Connie van Nieuwkerk. Verwey was betrokken bij de oprichting van Dolle Mina, Connie van Nieuwkerk staat op misschien wel de beroemdste foto van de ‘Baas in eigen Buik’-actie en was actief bij de Utrechtse afdeling van Dolle Mina.

Kunt u de podcast niet luisteren? Klik dan hier.

Dunya Verwey (links) op de Zeedijk in Amsterdam.  Beeld Nationaal Archief
Dunya Verwey (links) op de Zeedijk in Amsterdam.Beeld Nationaal Archief

50 jaar Dolle Mina

Trouw staat uitgebreid stil bij vijftig jaar Dolle Mina. Zo namen we een kijkje in het archief van Atria, kennisinstituut voor vrouwenemancipatie, en spraken we Dolle Mina’s Dunya Verwey en Connie van Nieuwkerk voor een speciale podcast. Meer lezen, luisteren en zien? Kijk op trouw.nl/dollemina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden