Kippen

Pluimvee mag vanaf woensdag weer naar buiten

null Beeld ANP
Beeld ANP
ANP

Pluimvee mag vanaf woensdag weer naar buiten. De ophokplicht die in februari was ingesteld, nadat vogelgriep was aangetroffen bij een Duits kalkoenenbedrijf dichtbij de grens met Groningen, wordt opgeheven. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten.

"Een groot deel van de watervogels die in Nederland overwinteren, is inmiddels vertrokken", aldus Schouten. Daardoor zijn er minder wilde vogels die kippen op boerderijen zouden kunnen besmetten. Daarnaast zijn de omstandigheden voor het virus om te overleven ongunstiger door het warmere en drogere weer.

Experts stelden vorige maand al vast dat het risico van een uitbraak van vogelgriep op pluimveehouderijen aanzienlijk was verminderd. Maar nadat op twee nieuwe bedrijven vlak over de grens met Duitsland besmettingen waren gevonden, besloot het ministerie de ophokplicht uit voorzorg toch met vier weken te verlengen.

De maatregel gold sinds 12 februari voor commerciële pluimveehouderijen met minstens 250 dieren. De Nederlandse pluimveesector houdt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal zo’n 100 miljoen kippen.

Lees meer:

Ophokplicht voor pluimveehouders vanwege vogelgriep in Duitsland

Commerciële pluimveehouders moesten hun kippen sinds 12 februari binnenhouden.

Pluimveeorganisaties willen ophokplicht vanwege vogelgriep

Vier pluimveeorganisaties wilden in januari al dat er een ophokplicht kwam, zodat de vogelgriep die toen in Oost-Europa heerste, buiten de deur werd houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden