Martelkamer

‘Piet Costa’ krijgt maximale celstraf als leider in martelcontainerzaak

Rechtbanktekening van Roger P. alias Piet Costa tijdens een regiezitting. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Roger P. alias Piet Costa tijdens een regiezitting.Beeld ANP

De rechtbank heeft woensdag forse celstraffen opgelegd in de geruchtmakende zaak rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage.

ANP

De rechter sprak van “een groep die op nietsontziende wijze het recht in eigen hand wilde nemen”. De 50-jarige Roger P., alias Piet Costa, kreeg de maximaal mogelijke celstraf opgelegd. Zijn advocaat liet direct weten in hoger beroep te gaan.

P. is onlangs in Rotterdam veroordeeld tot vijftien jaar voor onder meer grootschalige, internationale handel in cocaïne. De rechtbank moest in de martelcontainerzaak met die Rotterdamse veroordeling rekening houden.

In totaal – voor beide zaken – kan P. wettelijk gezien maximaal zeventien jaar en negen maanden opgelegd worden. De rechtbank veroordeelde P. woensdag in de martelcontainerzaak tot de maximaal mogelijke 33 maanden cel.

Oude tandartsstoel

P. en de zijnen zouden in een loods in Wouwse Plantage (West-Brabant) een cellencomplex van zes zeecontainers hebben gebouwd. Een zevende container was ingericht als martelkamer, voorzien van onder meer een oude tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. In het complex werd een waar arsenaal aan martelgereedschappen gevonden.

In een loods in Rotterdam had de vermoedelijke bende een paar snelle auto’s gestald, die zouden worden gebruikt voor ontvoeringen. Ook zijn er wapens en politie-uniformen gevonden.

De cokehandel zou het decor hebben gevormd van de even bizarre als griezelige criminele onderneming, die werd ontdekt dankzij de justitiële hack van cryptoservice Encrochat. Deze onderschepte berichten vormen een belangrijk deel van het bewijs. Door de hack kon de politie de gangen van de verdachten geruime tijd volgen. In de loods in Wouwse Plantage installeerde zij camera’s. Op 22 juni 2020 werd ingegrepen, toen de verdachten volgens het OM op het punt stonden een eerste slachtoffer in hun onderwereldgevangenis te plaatsen.

Advocaten verdachten: justitie overtrad de regels

Volgens de advocaten van de verdachten heeft justitie met de hack tal van regels overtreden, waardoor de strafvervolging niet geldig zou zijn. Volgens de advocaat van Roger P. “klopt de hack van geen kanten”. Hij liet daarom direct na afloop van het vonnis weten naar het hof te stappen. Ook in de Rotterdamse zaak gingen ze in hoger beroep.

P.’s medeverdachten kregen woensdag celstraffen tot 9 jaar opgelegd. De rechtbank noemde Hassan M. ‘de rechterhand’ van Piet Costa: hij verzamelde informatie over potentiële slachtoffers. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel. Ook zijn advocaat liet direct na afloop al weten in hoger beroep te gaan. “Hij is in zowel de Rotterdamse zaak als deze zaak veroordeeld tot acht jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie. Dat klopt in onze ogen niet.”

Het proces tegen P.’s veronderstelde criminele compagnon Robin van O. is uitgesteld, omdat hij ernstig ziek is.

Lees ook:

Het was kantje boord

Precies op de dag dat de politie het eerste deel van de groep verdachten aanhield, waren de mannen volgens het Openbaar Ministerie van plan om hun ‘martelkamer’ in te wijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden