AstraZeneca

Perspectief ontbreekt voor kwetsbare groepen, zeggen huisartsen na AstraZenecabesluit

Demissionair minister Hugo de Jonge kijkt naar een huisarts uit Bruinisse die een patiënt prikt met het AstraZenecavaccin.  Beeld EPA
Demissionair minister Hugo de Jonge kijkt naar een huisarts uit Bruinisse die een patiënt prikt met het AstraZenecavaccin.Beeld EPA

Kwetsbare 60-minners mogen niet langer het AstraZenecavaccin ontvangen. Een ‘enorme domper’ voor mensen uit risicogroepen die al een jaar thuis zitten, zeggen huisartsen.

Anne ter Rele

Demissionair minister Hugo de Jonge van volksgezondheid gaat ‘heel snel’ aan tafel zitten met huisartsen, om een alternatief te bedenken voor kwetsbare 60-minners, die niet langer het AstraZenecavaccin mogen ontvangen. Volgens huisartsen is er ‘te weinig perspectief’ voor deze kwetsbare groep.

Donderdagavond besloot het ministerie van volksgezondheid dat mensen onder de zestig jaar een ander vaccin moeten krijgen dan dat van AstraZeneca, vanwege mogelijke tromboserisico’s. Daardoor mogen 60-minners met het syndroom van Down, ALS, of morbide obesitas niet langer het AstraZenecavaccin ontvangen.

Voor de tweede keer uitgesteld

Volgens demissionair minister De Jonge worden de kwetsbare groepen ‘een of twee weken later’ met een ander middel ingeënt. Het RIVM kijkt aankomende week dat hoe per groep kan worden georganiseerd. Mensen onder de zestig die al hun eerste AstraZenecaprik haden gekregen, kunnen wel een tweede prik met het vaccin krijgen.

Volgens de landelijke vereniging van huisartsen (LHV) ontbreekt perspectief voor kwetsbare groepen die wachten op een vaccin. “Dit is al de tweede keer dat het prikken met AstraZeneca wordt uitgesteld. Je moet realiseren dat deze hoogrisicogroepen al een jaar thuiszitten.” De woordvoerder noemt het uitstel een ‘enorme domper’ voor de patiënten. “Huisartsen moeten continu heel lastige gesprekken voeren met deze mensen.”

Eind mei moeten alle 60-plussers gevaccineerd zijn

Marian de Graaf van Stichting Downsyndroom spreekt van ‘gemengde gevoelens’ bij het besluit om AstraZeneca niet langer aan kwetsbare 60-minners te geven. “We zijn zowel opgelucht als teleurgesteld”, vertelt ze. “Ouders brachten hun kind met het downsyndroom met kloppend hart naar de vaccinatielocatie, vanwege de onduidelijke risico’s.”

Wel vindt De Graaf het jammer dat de kwetsbare groepen steeds naar achter worden geschoven voor het krijgen van een vaccin. “Hopelijk wordt binnenkort besloten dat mensen met het syndroom van Down een ander vaccin mogen krijgen, zoals het Pfizervaccin.”

Volgens minister De Jonge leidt de tegenvaller met AstraZeneca niet tot veranderingen in de vaccinatieplanning. De vaccins die eigenlijk voor 60-minners waren bedoeld, worden doorgeschoven naar 60-plussers die geen kans hebben op gevaarlijke bijwerkingen. Eind mei moeten alle 60-plussers zijn gevaccineerd. Begin juli moet iedereen zijn eerste prik hebben gehad.

Lees ook:

Minister De Jonge heeft de puzzel van het vaccineren nog niet gelegd

Hoe snel lukt het om het vaccinatieschema zo om te gooien dat iedereen die dat wil begin juli is ingeënt tegen corona?

Ouderenpsychiater Sisco (31) krijgt toch géén prik, terwijl het virus zijn afdeling plat heeft gelegd

Vanwege de stop op het AstraZenecavaccin krijgt ouderenpsychiater Sisco van Veen voorlopig tóch geen prik – terwijl op zijn afdeling een corona-uitbraak nadreunt. ‘Dit geeft enorm veel spanning.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden