null

Datalek

Persoonsgegevens bij Kamer van Koophandel toegankelijk voor onbevoegden

Redactie Trouw

Door een fout van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn privéadressen van 1800 bestuurders van verschillende organisaties gelekt aan een oud-advocaat. De instantie vraagt de gedupeerden het te melden als er ongewone activiteiten zijn rond hun woning, staat in een brief die op sociale media circuleert.

Het zou onder meer gaan om gegevens van Kamerleden van D66, GroenLinks en BIJ1. Een woordvoerder van BIJ1 bevestigt dat partijleider Sylvana Simons een brief heeft ontvangen van de KvK, waarin staat dat gegevens van haar zijn gelekt. Een woordvoerster van de KvK bevestigt dat het om de adressen van ‘een breed scala’ aan politici en bestuurders van maatschappelijke organisaties gaat.

Privéadressen van bestuurders en andere functionarissen die in het Handelsregister staan, zijn niet openbaar. Justitie, advocaten, notarissen of deurwaarders kunnen deze gegevens met speciale toestemming wel opvragen. De KvK legt uit dat de voormalige advocaat de gegevens had opgevraagd nadat hij zich had uitgeschreven als advocaat – die gegevens hadden dus niet verstrekt mogen worden.

Gegevens zouden zijn vernietigd

De toestemming om privéadressen op te vragen, is voor de bewuste oud-advocaat ingetrokken. Hij heeft de KvK schriftelijk gemeld alle gegevens te hebben vernietigd, maar de instantie geeft aan geen mogelijkheden te hebben om dit te controleren. Er is een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die nog niet kan zeggen of er een onderzoek zal worden gestart.

De KvK ontdekte na deze blunder dat meer uitgeschreven oud-advocaten nog autorisatie hadden om privéadressen op te vragen. Het gaat in totaal om 164 voormalige raadslieden. In 92 gevallen is ook na uitschrijving gebruikgemaakt van de toestemming om adressen op te vragen. De KvK onderzoekt nog of dit door de advocaten zelf is gebeurd of door de kantoren waarvoor zij werkten.

Lees ook:

Flinke boete voor UWV vanwege datalek: ‘Pijnlijk als dit soort gegevens in verkeerde handen terechtkomen’

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) moet een boete van 450.000 euro betalen wegens grote datalekken van persoonsgegevens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden