Geen vertrouwen

Personeel Erasmus MC komt in opstand tegen Gommers’ beleid van opschaling

Januari dit jaar: een ic-verpleegkundige geeft afdelingshoofd Diederik Gommers van Erasmus MC zijn tweede coronavaccin. Beeld ANP
Januari dit jaar: een ic-verpleegkundige geeft afdelingshoofd Diederik Gommers van Erasmus MC zijn tweede coronavaccin.Beeld ANP

Het personeel van de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam voelt zich niet gehoord door afdelingshoofd Diederik Gommers en het management.

ANP/Redactie

Afgelopen maandag liep een crisisbijeenkomst tussen Gommers, ic-directeur Johanneke Mulder en het verontruste personeel uit de hand. Dat blijkt uit een interne, anderhalf uur durende video-opname van de bijeenkomst, die is bekeken door NRC.

In de bijeenkomst presenteert Gommers plannen om de 40 intensive care bedden in het Erasmus MC uit te breiden naar 50 of zelfs 56, zonder enige steun onder het personeel. De bijeenkomst ontaardt vervolgens in een confrontatie tussen Gommers en Mulder aan de ene kant en een aantal ic-verpleegkundigen aan de andere kant. Zij zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de leiding van de ic.

Zeker twintig verpleegkundigen hebben brandbrieven naar de leiding gestuurd. Daarin beschrijven ze hun wanhoop over de “uitputtingsslag” die de coronapandemie voor hen is, en het dedain van de leiding over hun klachten. Ook heeft een aantal medewerkers klachten ingediend bij de ombudsman van het ziekenhuis.

In een reactie liet Gommers vrijdagochtend weten dat hij overvallen is door de emoties die loskwamen tijdens de gefilmde bijeenkomst, meldt NRC. Hij maakte ook duidelijk dat hij “niet gaat beloven dat er niet meer wordt opgeschaald”. Het afdelingshoofd zegt verder dat gesprekken met externe ‘burn-outcoaches’ en de eigen teamleiders de stress en onrust onder de verpleegkundigen in goede banen moeten leiden.

Lees ook:
Weer springen Kuipers en Gommers in de bres voor de ziekenhuizen, maar komt hun boodschap nog aan?

Toen het kabinet in september nadacht over versoepelingen, sloegen de inmiddels bekende hoofdrolspelers uit de ziekenhuizen weer alarm. Maar ze krijgen hun boodschap in deze fase van de pandemie moeilijker over het voetlicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden