Personalia: Jaap van Dissel, Hanna Bervoets & Carlos Ruiz Zafón

null Beeld
Redactie Trouw

Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoog­leraar infectieziekten, heeft de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ontvangen. Hij kreeg deze voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie het ­kabinet adviseerde over de bestrijding van ­Covid-19. Als voorzitter van het OMT heeft hij zich ‘vanaf het begin van de pandemie met ­tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke ­kennis over Covid-19”, ­aldus de jury.

null Beeld

De afgelopen maanden werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk. Wat wij zagen van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika. De rechten werden verkocht door haar agent Lisette Verhagen van PFD in Londen. De biedingen op de internationale filmrechten zijn nog in volle gang. Niet eerder werd een Boekenweekgeschenk al voor publicatie aan zoveel landen verkocht. Ook de vertaalrechten van Bervoets’ roman Welkom in het Rijk der zieken werden verkocht.

null Beeld

Het boek De schaduw van de wind van de Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón is volgens de ruim 200.000 leden tellende lezerscommunity en boekensite Hebban.nl het mooiste boek dat er is. Het neemt de toppositie over van Ik ben Pelgrim van Terry Hayes, dat de afgelopen twee jaar bovenaan stond, maar het dit jaar met de tweede plek moet doen. Er namen ruim 50.000 leden aan de verkiezing deel. Op 3 staat Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling en op 4 de eerste Nederlandse auteur, Harry Mulisch met De ontdekking van de hemel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden