Personalia: Alan Turing, Adam Akopian & Mounir Samuel

null Beeld

Nieuw bankbiljet met Alan Turing

Op woensdag 23 juni brengt de Bank of England een nieuw bankbiljet van 50 pond uit met daarop de wiskundige, computerpionier en codekraker Alan Turing (1912-1954). Het bankbiljet bevat tal van geeky elementen uit Turings pionierswerk op het gebied van wiskunde, informatica, het kraken van geheime Duitse codes en de wiskundige biologie. In 2019 werd Alan Turing geselecteerd uit een shortlist van Britse wetenschappers om op het nieuwe bankbiljet te worden vereeuwigd. De datum van 23 juni is gekozen omdat dit de geboortedag van Turing is.

null Beeld

Adam Akopian (12) wint Koninklijk Concertgebouw Concours

De twaalfjarige Adam Akopian heeft dit weekend de dertiende editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours gewonnen. Uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort ontving hij de Koninklijk Concertgebouw Concourstrofee en een geldbedrag van 1000 euro om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Daarnaast geeft Adam Akopian aankomend seizoen een lunchconcert in de Kleine Zaal. De jury was erg onder de indruk van de jonge pianist. “Je speelt geen muziek, jij bént muziek. Wanneer je serieus moet zijn ben je dat, maar je hebt ook veel humor”, aldus juryvoorzitter Vincent de Kort.

null Beeld

Mounir Samuel geeft Willem Arondéuslezing

Journalist, auteur en performance-artiest Mounir Samuel spreekt dit jaar de Willem Arondéuslezing van de provincie Noord-Holland uit. Jaarlijks nodigen de Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit om de lezing te houden. Daarmee willen Provinciale Staten de herinnering aan kunstenaar en verzetsstrijder Willem Arondéus levend houden. De lezing vindt plaats op 1 september en zal volgens Samuel ‘prikkelend en met een fikse dosis humor’ zijn. “Door de coronacrisis, het sociale isolement en de algoritmen van Google en Facebook zijn we verder in microbubbels beland. We moeten elkaar weer echt gaan ontmoeten”, zegt Samuel daarover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden