Personalia: Abdelkader Benali, Paul Verhaeghe & Roxane van Iperen

personalia Beeld personalia
personaliaBeeld personalia
Redactie Trouw

Schrijver en Trouw-columnist Abdelkader Benali is dit jaar de dichter van Nederland Leest 2021. Tijdens deze campagne, georganiseerd door boekenkoepel CPNB, besteden bibliotheken in de maand november aandacht aan een maatschappelijk thema. Dit jaar is dat ‘Over de grens’. Benali schrijft hierover een gedicht en zal de hele maand bibliotheken bezoeken. Benali debuteerde in 1996 met Bruiloft aan Zee. De schrijver won eerder de Libris Literatuurprijs (2003), de E. du Perronprijs (2010) en de prestigieuze Gouden Ganzenveer (2020).

personalia Beeld personalia
personaliaBeeld personalia

Paul Verhaeghe gaat het essay voor de Maand van de Filosofie schrijven. De Belgische klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Gent schrijft over het ­thema ‘intieme vreemden’, dat in april centraal staat. Naast het verschijnen van het essay worden filoso­fische nachten, ­lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Ook komt er een filosofisch kinderboek. ­Verhaeghe is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waaronder Liefde in tijden van eenzaamheid, Identiteit, Auto­riteit en Intimiteit.

personalia Beeld personalia
personaliaBeeld personalia

Roxane van Iperens ’t Hooge Nest is bekroond met een Gouden Boek. Sinds het verschijnen in november 2018 zijn er meer dan 200.000 exemplaren verkocht van het verhaal over Janny en Lien Brilleslijper, Joodse verzets­zussen die in een villa in Naarden onderduikers ­verborgen tot ze verraden werden in 1944. Van Iperen is de huidige bewoner van het huis. ’t Hooge Nest, waarvan de vertaling eerder deze maand hoog in The New York Times-­best­sellerlijst binnenkwam, won eerder onder meer de Opzij Literatuurprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden