Schaatsweer

Perfect schaatsweer op komst. ‘Sneeuw en wind voor schaatsliefhebbers goed nieuws’

Archiefbeeld uit 2017: Schaatsliefhebbers maken een tochtje op de vaart in de omgeving van Kinderdijk. Beeld ANP
Archiefbeeld uit 2017: Schaatsliefhebbers maken een tochtje op de vaart in de omgeving van Kinderdijk.Beeld ANP

De weersontwikkeling is voorlopig goed nieuws voor de schaatsliefhebbers. Het witte landschap is gunstig voor ijs. ‘Je hebt in een paar dagen makkelijk acht tot tien centimeter.’

Kristel van Teeffelen

Het weer doet op dit moment precies wat het moet doen om de perfecte schaatsomstandigheden te creëren. Donderdag wordt er zelfs een zonnetje verwacht, terwijl het ijs dan op veel plekken waarschijnlijk dik genoeg is om te schaatsen, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.

Dat het vandaag sneeuwt, terwijl er ook een stevige wind staat, is voor schaatsliefhebbers goed nieuws, zegt Van Wezel. “De wind houdt het water in beweging. Daardoor bevriest het nog niet en ontstaat er geen laagje ijs waar de sneeuw op valt. Gebeurt dat wel dan ontstaat er een soort papje dat bevriest, sneeuwijs. Dat is niet betrouwbaar en ook nog eens heel stroef.”

Isolatie

De sneeuw zorgt ondertussen wel voor een wit landschap. Dat is gunstig voor ijs. “Sneeuw zorgt voor de isolatie van de bodem waar warmte in zit. Een pak sneeuw levert dus koudere nachten op.” In heel het land dalen de temperaturen in de nacht de komende week naar verwachting tot de min tien, er zijn zelfs berekeningen die wijzen op min vijftien. Ook overdag blijft het onder nul. “Met het ijs kan het dan snel gaan. Je hebt in een paar dagen dan makkelijk acht tot tien centimeter.”

Rode linten zijn dit weekend aangebracht op de Stadsbuitengracht. De gemeente Utrecht stelt een vaarverbod in om de ijsgroei in de Utrechtse stadswateren te stimuleren.  Beeld ANP
Rode linten zijn dit weekend aangebracht op de Stadsbuitengracht. De gemeente Utrecht stelt een vaarverbod in om de ijsgroei in de Utrechtse stadswateren te stimuleren.Beeld ANP

Zeker omdat het vanaf dinsdag minder hard gaat waaien en er ook geen of heel weinig sneeuw meer valt, krijgt het ijs alle kans om te groeien. Van Wezel verwacht dat we eerst bij ijsverenigingen kunnen gaan schaatsen, dan op ondergelopen weilanden en uiteindelijk ook op open water – daar waar veel liefhebbers vooral naar uitkijken.

Het perfecte schaatsscenario is daarmee nog niet af. Want mogelijk gaat de zon donderdag schijnen. “Die dag staat er waarschijnlijk ook het minste wind. Het zou daardoor kunnen dat het in De Bilt rond de nul graden wordt. Maar dat maakt voor natuurijs niet veel uit, met nul graden smelt er bijna niets.”

Tocht der tochten

De onvermijdelijke vraag is of het lang genoeg koud blijft dat de tocht der tochten in beeld komt? Van Wezel: “Kijk je naar de grafieken van de ijsgroei, dan komen we zeker in de buurt van de zestien centimeter die er nodig is voor een Elfstedentocht. Maar dat is wel een grafiek voor water van één meter diep, de tocht komt ook langs grote plassen. Daar duurt het langer.” De ervaring leert volgens de meteoroloog dat je twee weken van dit soort weer nodig hebt voor de Elfstedentocht kan worden gereden. Volgens de verwachtingen blijft het tot en met zaterdag koud genoeg, vanaf zondag nemen de onzekerheden toe.

Bovendien zal de coronacrisis roet in het eten gooien. De organisatie heeft al aangekondigd dat er geen Elfstedentocht wordt georganiseerd dit jaar. Ook andere toertochten of schaatswedstrijden zijn niet toegestaan. Alleen zelfstandig schaatsen mag wel.

Lees ook:

Zijn er nog schaatsen te krijgen? Nauwelijks. Sledes? Bijna niet.

Vandaag besteld, morgen in huis, geldt niet voor schaatsen en sledes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden