Stijging

Pensioenfonds PME kondigt eerste verhoging pensioenen sinds 2008 aan

null Beeld AH
Beeld AH

Pensioenfonds PME gaat in juli de pensioenen verhogen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het fonds voor werknemers uit de metaal- en technologiesector dit doet.

ANP

De verhoging, met net geen 1,3 procent, is mogelijk gemaakt door een versoepeling van de financiële spelregels voor pensioenfondsen die per 1 juli ingaat. PME beheert de pensioenen voor ruim 600.000 mensen.

PME-bestuurder Eric Uijen noemt het in een persverklaring de hoogste tijd om de pensioenen te verhogen. Tegelijkertijd erkent hij dat de stap ‘een druppel op de gloeiende plaat’ is, omdat de prijzen in doorsnee veel harder stijgen waardoor gepensioneerden er alsnog hard op achteruit gaan.

“Ik hoop daarom van harte dat over een half jaar een nieuwe verhoging mogelijk is. Maar beloven kan ik dat nog niet, zeker niet gezien de onzekere situatie in de wereld”, stelt hij.

Versoepelde regels

Volgens de versoepelde regels hoeven pensioenfondsen vanaf juli nog maar 1,05 euro per beloofde euro pensioen in kas te houden. Dat is nu nog 1,10 euro per toegezegde euro aan pensioen. De lat voor het verhogen van de pensioenen is verlaagd in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel.

Het was al bekend dat de grote Nederlandse pensioenfondsen na jaren de pensioenen eindelijk weer wat hopen te kunnen verhogen. Volgens onderzoeksbureau Aon profiteren de fondsen vooral van de oplopende rente op de financiële markten, ondanks dat er in mei wel verliezen met beleggingen werden geleden. Als de rentes oplopen, hoeven de fondsen minder geld in kas te houden om de uitbetaling van de oudedagsvoorziening te kunnen garanderen.

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, beslist donderdag óf en in welke mate de pensioenen omhoog kunnen. Eind mei voldeed het ambtenaren- en lerarenfonds met iets meer dan 1,10 euro per beloofde euro pensioen in kas ruimschoots aan de versoepelde normen voor 1 juli.

Lees ook:

Het gaat goed met de fondsen, verhoging pensioenen komt dichterbij

De Nederlandse pensioenfondsen komen er steeds beter voor te staan, waardoor pensioenverhogingen voor veel mensen weer dichterbij lijken te komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden