Talkshow

Pauw stopt en de NPO begint een experiment met duo-presentatoren

Jeroen Pauw Beeld ANP Kippa
Jeroen PauwBeeld ANP Kippa

De publieke omroep komt vanaf 6 januari met de nieuwe talkshow Op1 op NPO 1. De presentatie hiervan is in handen van vijf duo’s, die ieder een dag van de week voor hun rekening nemen.

Nienke Schipper

Na Eva Jinek stopt ook Jeroen Pauw met zijn late praatprogramma op NPO 1. Om het gat te vullen komt de publieke omroep met een geheel nieuwe latenighttalkhow: ‘Op 1’. Vijf duo’s nemen ieder een dag in de week de presentatie van het nieuwe programma voor hun rekening.

De omroepen hebben voor het nieuwe programma de handen ineen geslagen, vertelt NPO-baas Frans Klein. Nog niet alle omroepen leveren al een duo, en het format is niet in beton gegoten en er kunnen dus duo’s bijkomen of afvallen.

Op dit moment zullen in elk geval Erik Dijkstra (‘Per Seconde Wijzer’) en Willemijn Veenhoven (‘Stand.nl’), Carrie ten Napel (‘De Perstribune’) en oud-correspondent Charles Groenhuijsen, en BNNVara-presentatrice Sophie Hilbrand en NRC-verslaggever Hugo Logtenberg een presentatiekoppel vormen. De combinatie van zangeres Giovanca Ostiana en EO-presentator Tijs van den Brink is bijna rond. “Het is een experiment”, zegt Klein, “we willen graag laten zien hoeveel talent we hebben rondlopen.”

Er circuleren nog andere namen

Het vertrek van Jinek kwam drie maanden terug als een verrassing en het was lastig om op zo’n korte termijn een vaste presentator of duo te vinden als vervanger. Toch is het nieuwe format volgens Klein geen noodgreep: “Het laat juist de meerstemmigheid van de NPO zien”. Als uitgangspunt is er gekeken naar het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’, waarvoor ook alle omroepen samenwerken. Een centrale redactie zal het programma samenstellen.

Dat Jeroen Pauw stopt met zijn eigen talkshow, wil niet zeggen dat hij ook van het toneel verdwijnt. Pauw werd gisteren nog uitgeroepen tot omroepman van het jaar 2019. Zijn productiebedrijf gaat het nieuwe programma produceren. Het format van ‘Pauw’ dient daarbij als uitgangspunt. Later in het jaar zal ook hij in een duo de presentatie voor zijn rekening nemen. Met wie is nog niet duidelijk, al zal het waarschijnlijk wel een vrouw zijn.

Voor het samenstellen van de presentatieduo’s is er getest in 21 verschillende samenstellingen. Klein zegt nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is dat er concurrentie ontstaat tussen de duo’s. Andere namen die nog circuleren zijn columniste Fidan Ekiz, oud-Quote hoofdredacteur Jort Kelder en presentatrice Nadia Moussaid.

Piet Paulusma aan de slag bij Omroep MAX

Piet Paulusma is vanaf 2020 de vaste weerman van Omroep MAX. Dat hebben Jan Slagter, baas van Omroep Max, en netmanager Remco van Westerloo van NPO 1 bevestigd na berichtgeving door het AD. Vanaf 1 januari is Paulusma elke doordeweekse dag rond de klok van 17.55 uur te zien op NPO 1.

Als er geen uitzendingen zijn van Tijd voor MAX krijgt hij een andere plek voor het weerbericht in de vooravond op NPO, aldus Van Westerloo.

Piet Paulusma kreeg begin dit jaar te horen dat hij op 30 december zijn laatste weerbericht presenteert op SBS6. Talpa, eigenaar van de zender, had geen interesse het contract met de Fries te verlengen. Daardoor komt er na een samenwerking van 23 jaar een einde aan Piets Weer op SBS6.

De weerman gaat in eerste instantie voor één jaar aan de slag bij Omroep MAX. Hij heeft nog niet getekend bij de omroep, dat gebeurt dinsdag live in de uitzending van Tijd voor MAX. “We hebben de intentie om langer door te gaan, van mij mag hij zijn 25 jaar volmaken bij Omroep MAX”, zegt Slagter. “Maar ik moet kijken hoe het gaat bij de NPO, of er nog meer bezuinigingen komen.”

Lees ook:

Twan Huys faalde. Wat zijn de troeven van Eva Jinek om wél te slagen bij RTL?

Na vijftien jaar nam Eva Jinek afscheid van de publieke omroep. Drie vragen over haar gedurfde vertrek naar RTL.

Eva Jinek vist én stelt gerust, dat maakt van haar talkshow een gebeurtenis

Eva Jinek weet het dunne lijntje te bewandelen tussen kritisch vissen naar beweegredenen en geruststelling van de gast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden