Robert Oey

Partner van burgemeester Halsema officieel verdacht van vuurwapenbezit

Beeld RV

Robert Oey, de partner van de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, is officieel als verdachte aangemerkt voor het hebben van een revolver. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Oey zou deze week door de politie worden verhoord, maar nu blijkt dat het verhoor vrijdag al heeft plaatsgevonden. Aanleiding daarvoor is dat het OM kennis had genomen van het interview van Oey aan NRC Handelsblad, dat vrijdagavond werd gepubliceerd. Daarin zei Oey dat het vuurwapen dat half juli door zijn zoon werd weggegooid toen hij door de politie achterna werd gezeten, van hem was.

Omdat wapenbezit verboden is, wordt Oey nu als verdachte aangemerkt. Volgens de wet moeten vuurwapens en munitie bij de politie worden ingeleverd. Alleen meerderjarige sportschutters, jagers en verzamelaars kunnen een vergunning aanvragen.

Privékwestie

In Amsterdam zal de commissie algemene zaken van de gemeenteraad op 26 september vragen stellen over de kwestie aan burgemeester Halsema. Een aantal partijen plaatst vraagtekens bij de uitleg van Halsema. Zo schreef ze half augustus in een open brief aan alle Amsterdammers dat haar zoon ‘een (verboden) nepwapen’ in bezit had, en dat wat haar betreft de zaak een privékwestie is.

In het NRC-interview vertelde Oey dat het wapen een echte, maar onklaar gemaakte, revolver is die in Duitsland is aangeschaft. De documentairemaker zei het wapen al twintig jaar te kennen en een foto ervan in 1999 te hebben gebruikt voor het logo van zijn productiemaatschappij.

Het wapen is van een vriend van hem, aldus Oey, die het een paar weken voor de arrestatie van zijn zoon ophaalde om het te gebruiken voor een filmshoot. Tegen NRC zei hij het wapen in een kastje in de woonkamer van de ambtswoning te hebben verborgen in een jutezak. Zijn partner stelde hij daarvan niet op de hoogte.

Uitgebreide berichtgeving

De zaak kwam in augustus aan het rollen toen De Telegraaf uitgebreid berichtte over de arrestatie van de 15-jarige zoon van Halsema en Oey. De jongen is op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes uit verveling een verlaten woonboot in was gegaan. Toen de politie kwam, gooide de zoon een wapen weg, dat door de politie kon worden veiliggesteld.

Het proces-verbaal hierover is eerder door het arrondissement Amsterdam overgedragen aan het OM Noord-Holland, om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Het OM in Haarlem geeft geen inhoudelijk commentaar, omdat de zaak nog in onderzoek is bij de politie. Pas als het onderzoek is afgerond zal het OM een besluit nemen over vervolging.

Lees ook:
Halsema weer onder vuur, doordat haar partner een wapen als filmrekwisiet naar huis bracht

Het privéleven van Femke Halsema blijft onderwerp van gesprek. Nu is het haar man, die opvallende uitspraken deed.

Was het sturen van een open brief een goede zet van Halsema?

De Amsterdamse burgemeester Halsema spreekt in een open brief tegen dat haar 15-jarige zoon een gewapende inbraak heeft gepleegd, zoals De Telegraaf schreef. Was het publiceren van een open brief een goede zet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden